Mangelfull verifikasjon av spesifikasjoner
Beskrivelse
Analysene av isfjell, sjøis og ising er ikke verifisert av en organisatorisk uavhengig part. Det mangler en samlet verifikasjon av Equinors spesifikasjoner og designbasis, og av konsulentenes analyser.
Begrunnelse
Equinor har fått laget rapporter fra en rekke konsulenter. Equinors tolkning av rapportene og egne analyser danner grunnlaget for kravene om hva innretningene på Wistingfeltet skal tåle av isfjell, sjøis og ising.
Det mangler en systematisk verifikasjon av spesifikasjonene og av analysene som ligger til grunn for kravene. Noen deler av studiene er overlappende, mens andre deler bare er utført av én konsulent. Der det er overlapp, er det uklare roller om hvem som er utførende og hvem som verifiserer etter NORSOK N-001, pkt. 6.2.
Hjemmel
Mangler ved observasjoner, målinger og simulerte data
Beskrivelse
Datagrunnlaget for analysene er ikke tilstrekkelige til å sikre at de bærende konstruksjonene vil motstå de laster de kan utsettes for.
Begrunnelse
Det er brukt data som ikke er helt konsistente. Det er delvis forståelig, siden det ikke foreligger tilstrekkelige målinger eller observasjoner og det skjer en forbedring i målemetoder over tid. Det kan likevel gjøres vurderinger for å sikre konservative designforutsetninger, herunder:
- Databasen NORA10 for de meteorologiske og oseanografiske dataene har varierende kvalitet over tid. For eksempel er analysene av de eldste observasjonene dårligere til å fange opp spesielle fenomener som polare lavtrykk. Sjøisobservasjoner for hver dag eller annen hver dag er brukt som grunnlag for tidsserier med metocean-data for hver tredje time.
- Det er brukt sjøisobservasjoner der de eldste delene av dataserien har to døgn mellom hver observasjon og de nyeste datapunktene har data for hver dag. En har interpolert de eldste dataene for å få data hver dag. En kan da miste de sørligste daglige isgrensene.
- Det er ikke tatt med variasjoner av sjøisen innenfor ett døgn, selv om variasjonene kan være betydelige (korttidsfordelingen).
- For vurderinger av historiske isfjell er det i hovedsak brukt satellitt-observasjoner. Satellittene har ulike oppløsninger som gir variasjoner i hvor store isfjell som kan observeres over tid, og satellittene har ikke samme geografiske dekning.
Hjemmel
Mangler ved designkrav
Beskrivelse
Designkravene slik de er nå, er ikke tilstrekkelige til at en kan bekrefte at de bærende konstruksjoner vil motstå de laster de kan utsettes for, herunder laster med årlig sannsynlighet på 10-2 i bruddgrensetilstandene og årlig sannsynlighet på 10-4 i ulykkesgrensetilstandene.
Begrunnelse
- For beregning av designverdier for sjøislaster er det gjort pålitelighetsanalyser med en million simuleringer. Simuleringene har mange parametre, fordelinger og korrelasjoner mellom parametrene som skal være riktige. Noen designtilfeller med kombinasjoner av naturforholdene tas ut av simuleringene med en årlig sannsynlighet på ca. 10-4. Validering av pålitelighetsmetoden, og bruksområdet er utenfor det som er anbefalt i NORSOK N-001, kapittel 5.11.
- Equinor opplyste muntlig at de fortsatt arbeidet med å etablere isfjell-laster.
- Programmet NuMIS er ikke validert for store sirkulær FPSOer. Programmet beregner ising fra sjøsprøyt.[1]
- Prosjektet har ikke besluttet om Wisting plattformen skal dimensjoneres i henhold til maritimt regelverk (rammeforskriften § 3) eller innretningsforskriften, og det er skissert en noe blandet bruk av standarder; Laster og lastvirkning er foreskrevet å gjøres etter NORSOK og ISO, mens design av skrog skal møte DNV GLs krav til isforsterking.
[1] Kulyakhtin, Anton. "Numerical modelling and experiments on sea spray icing." (2014). skrev: «The developed model was validated against experiments which showed that existing marine icing models, e.g., ICEMOD (Horjen, 1990; Horjen, 2013), RIGICE04 (Forest et al., 2005) and MARICE (Kulyakhtin and Tsarau, 2014), which neglect heat conductivity and heat capacity of the accreted ice, underestimate the ice accretion rate by more than 50%.»
Equinor opplyste at NuMIS og MARICE brukte det samme formelverket.
Hjemmel