Oppfølging av utstyr for materialhåndtering
Beskrivelse
Manglende sikkerhetsmessig samsvarmåling med gjeldende regelverk for aldrende løfteinnretninger og utstyr for materialhåndtering.
Begrunnelse
Det var ikke utført levetidsanalyser eller andre tiltak for å sikre at eldre løfteinnretninger var i henhold til sikkerhetsnivået i dagens forskriftskrav.
Ved dokumentgjennomgang avdekket vi at traverskraner bygget i 1993 ikke hadde gjennomgått en grundig levetidsvurdering. Offshorekranene var oppgradert 2009, i henhold til blant annet EN 13852-1 2004. Det har kommet en ny revisjon av denne standarden etter denne tid. I tillegg er også NORSOK R-002 versjon 2017 oppdatert med krav for løfteinnretninger. Det var ikke foretatt en samsvarsmåling mot gjeldende regelverk for disse løfteinnretningene.
Under befaring observerte vi at slangetromlene kunne medføre klemfare ved bruk, fordi tromlene ikke var beskyttet for personell. Det kunne ikke fremlegges en vurdering av utstyret målt opp mot dagens sikkerhetsnivå.
Hjemmel
Oppfølging av sakkyndig virksomhet
Beskrivelse
Okea har ikke sikret at overvåking og kontroll av løfteutstyr utføres etter anbefalt norm.
Begrunnelse
Ved gjennomgang av dokumentasjon og kontroll rapporter ble det påvist flere alvorlige forhold som ikke var rapportert ihht. NORSOK R-003 vedlegg H.7 med bruk av kommentarkoder, kun som kommentarer i tekstform i rapporten. Noen eksempler på forhold som var kommentert gjentagende i tekstform i de siste 3 års rapporter for offshorekranene, og som ikke var i henhold til produsenten av kranene sitt vedlikeholdsprogram:
- Usikkerhet om utført spline kontroll.
- MOPS (Manual Overload Protection System) deaktiveringsventil etterlyses byttet.
- Hydraulikkslanger over 10 år gamle.
- Nivåbryter på oljetank må kontrolleres ved oljeskift.
Det kom fram i intervju at Okea hadde oversikt over forholdene og nødvendige tiltak var satt i verk. Det var imidlertid uklart om sakkyndig virksomhet hadde denne oversikten, ved godkjennelse av utstyret.
Det kom frem under intervju og under befaring flere forhold som var i strid med forskriftene, og som burde vært oppdaget og rapportert av sakkyndig virksomhet. Eksempler på dette var:
- Sjekklistene til Okea for sakkyndig virksomhet krever at det skal foretas en vurdering av levetid for løfteinnretninger. Dette var ikke tilfredsstillende fulgt opp av sakkyndig virksomhet.
- Kontrollkortene som sakkyndig bruker for kontroll av ståltau på traverskraner refererer til feil standarder, der det vises til standarder EN 818-1 Kortlenket kjetting for løft og EN 1677-1 Komponenter for slings som omhandler løfteredskap og ikke ståltau.
- Manglende kontroll av ståltau på offshorekran, som kun foretas visuelt av sakkyndig, og ikke med blant annet diametermålinger som det er krav om ihht ISO 4309 - Kraner - Ståltau - Håndtering og vedlikehold, inspeksjon og kassasjon. ISO 4309 er referert i Okea sitt vedlikeholdsprogram, og også i ståltauprodusenten sine bruksanvisninger.
- Kranforløpere godkjent av sakkyndig virksomhet ble observert med manglende inspeksjonshull i aluminiumslås.
- Flere kranforløpere ble observerte med krok og toppløkke produsert i material grad 10. Under befaring observerte vi kjettingsslings med innkortingskroker lokalisert i stroppekontainer som var produsert i grad 10 materiell og som var nylig kontrollert av sakkyndig.
- Godkjent utstyr med kun engelsk bruksanvisning, for eksempel:
- Elefantkran i verkstedet.
- Lufttalje som lå på utlånslageret.
Sakkyndig virksomhet sine rapporter var mangelfulle og utført arbeid var ikke i henhold til Okea sitt vedlikeholdsprogram.
Teknisk driftsstøtte i landorganisasjonen har et ansvar for å verifisere kvaliteten av sakkyndig virksomhet og rapporter fra sakkyndig.
Okea har valgt å bruke NORSOK R-003 – Sikker bruk av løfteutstyr som norm i sitt styringssystem.
Hjemmel
Førbrukssjekk av offshorekraner som en del av beredskapsplanen
Beskrivelse
Manglende gjennomføring av før- og etterbrukssjekk av offshorekranene som inngår i beredskapsplanen.
Begrunnelse
Kranene inngår i beredskapsplanen som utsettingsarrangement for MOB båt. Det er krav i NORSOK R-003 om det skal gjennomføres førbrukssjekk minst en gang i døgnet om været tillater det. Det kom fram i intervju og sjekklister i kranene at dette ikke ble gjennomført på Draugen.
Okea har valgt å bruke NORSOK R-003 – Sikker bruk av løfteutstyr som norm i sitt styringssystem.
Hjemmel
Vedlikehold av ståltau
Beskrivelse
Manglende kontroll og vedlikehold av ståltau.
Begrunnelse
Ståltau kontrolleres og vedlikeholdes ikke på en måte som sikrer at krevd funksjon kan utføres i hele brukstiden. Under intervju og gjennom befaring i felt kom det frem at offshorekranenes ståltau skiftes hvert 2. år, men de ble ikke vedlikeholdt i form av smøring mellom bytte intervallene. Det ble heller ikke målt og registrert diameter for å sikre at tauene var innenfor toleransekravene. Dette er krav i produsenten sin bruksanvisning.
Hjemmel
Arbeid i høyden
Beskrivelse
Mangelfull tilretteleggelse for bruk av stiger i forbindelse med stillas.
Begrunnelse
På Draugen var det utstrakt bruk av stiger som adkomst til arbeidsplattform bygget av stillasmateriell. Denne form for adkomst var ikke beskrevet i bruksanvisning eller monteringsanvisning fra stillasprodusent. Det var heller ikke beskrevet og beregnet av entreprenør som bygget stillas.
Når montering av komponenter ikke inngår som standardprodukter i produsents bruksanvisning skal stillasbygger foreta en beregning og utarbeide bruksanvisning for stillaset. Ref. forskrift om utførelse av arbeid som refereres til som norm.
Bruk av stiger i forbindelse med stillas inngår ikke som en del av opplæringen for stillasbruker og skal derfor tas med i risikovurderingen før stillaset tas i bruk.
Under befaring på innretningen ble det observert bruk av lange stiger til tilkomst. Som eksempel på dette kan det refereres til stillas nr. 53921og 53275. Når stigen overskrider en lengde på 3,5 meter skal denne i tillegg utstyres med ryggbøyle for å sikre at bruker ikke faller ned.
Vi observerte også at flere av stigene som var brukt til tilkomst ikke raget 1 m over arbeidsplattform, ref. Okea prosedyre for arbeid i høyden. Det ble også observert stiger med skade som var i bruk ref. stillas nr. 53275 og 52972 samt i tillegg ble det observert noen på stillaslageret.
Hjemmel
Styrende dokumenter innen arbeidsmiljø
Beskrivelse
Mangelfullt utarbeidede styrende dokumenter innen arbeidsmiljø i OKEA sitt styringssystem.
Begrunnelse
Det var utarbeidet en «hovedmanual for arbeidsmiljø og helse». Dette var OKEA sitt overordnete dokument på arbeidsmiljøområdet, og setter interne krav som konkretiserer krav i regelverket. Hovedmanualen fremsto imidlertid mangelfull og manglet for eksempel beskrivelse av:
- Prosess og metodikk for hvordan enkeltvis og samlet vurdering av helserisiko skal utføres.
- Hvordan man får oversikt over den totale støyeksponering for personell over ett skift. Dette inkluderer blant annet rutinejobber, arbeidstillatelsesjobber og egenprodusert støy.
- Hvordan resultat etter kartlegginger skal tilbakemeldes til involvert personell.
- Hvordan medvirkning fra offshoreorganisasjonen i utarbeidelse av handlingsplan for arbeidsmiljø skal foregå.
Hovedmanualen henviste til bruk av OKEA sin «Risk & opportunity Matrix» i forbindelse med risikovurdering. Denne matrisen var ikke tilpasset arbeidsmiljø.
Det var manglende samsvar mellom stillingsbeskrivelser og kompetansekrav innenfor arbeidsmiljø for ledende personell og sykepleier. Stillingsbeskrivelsene gjenspeilte ikke ansvaret disse rollene i praksis hadde innenfor arbeidsmiljø.
Hjemmel