Bedre barrierestyring
Beskrivelse
Det var enkelte mangler med strategier og prinsipper for barrierenes funksjon.
Begrunnelse
a) Beskrivelser i Sikkerhetsstrategi
Barrierestrategien (sikkerhetsstrategien) skal beskrive resultat av analysene, vurderinger og de påfølgende beslutninger som er tatt med hensyn til behov for risikoreduserende tiltak.
Sikkerhetsstrategien for Johan Sverdrup-feltet er et omfattende dokument, med beskrivelser på feltnivå, plattform og ned på områdespesifikk sikkerhetsstrategi. Strategiens formål beskrives i kapittel 1.1 med bla «...Formålet med strategien er å beskrive … behovet for og rollen til barrierene som er etablert for å håndtere risiko relatert til storulykker og relevante alvorlige hendelser. Formålet er også å beskrive hvordan man oppnår tilstrekkelig funksjonalitet og integritet, samt minimaliserer barrierenes sårbarhet». I hovedsak er dette beskrevet på en god måte, men i noen tilfeller kan det vurderes om beskrivelsen kan forbedres, eksempelvis:
- Sikkerhetsstrategien fokuserer på hydrokarbonlekkasjer som feil-, fare- og ulykkessituasjoner. I liten grad er andre scenarier som brønnkontroll, konstruksjonshendelser og helikopterhendelser dekket. Også i disse scenariene er det behov for barrierefunksjoner og en tilhørende sikkerhetsstrategi.
- Overlevelse er inkludert for DP, men ikke for de andre, vi er informert om at dette vil bli tatt med i neste revisjon.
- Det kan se ut som om det er en annen type referanseliste for DP enn for de andre plattformene, se for eksempel PS9.
- DISP’er er beskrevet forskjellig, enten er de listet opp i et eget avsnitt eller så er de beskrevet i referanselisten. I kapittel 5.3.6 for PS 6 Tennkildekontroll kan det se ut som det er en blanding mellom permanente og midlertidige DISP’er i listen.
- I de fleste PS’er er det innledningsvis beskrevet rollen eller oppgaven til barrierelementet i en feil, fare eller ulykkessituasjon. For PS2 er det listet opp «hovedoppgavene» og det samsvarer ikke alltid med rollen i en feil, fare eller ulykkessituasjon.
I Strategien kapittel 3.2 om utdrag av eksterne krav er det oppgitt at «For Johan Sverdrup er regelverksår 2014». I veiledningen til innretningsforskriften § 82 om ikrafttredelse beskrives dette nærmere. Johan Sverdrup fase 1 fikk godkjent plan for utbygging og drift av petroleumsforekomster (PUD) av Stortinget i 2015 så det er dette året som kan være «regelverksåret». Ptil vil benytte PUD-tidspunktet eller senere regelverksrevisjoner i våre tilsynsrapporter, se vår rapport kapittel 2 om bakgrunn.
b) Brannvannsmonitor
I Sikkerhetsstrategien kapittel 5.6.9 om PS 9 Aktiv brannbeskyttelse beskrives: «MSF-intervensjonsdekket og DES er utstyrt med overrisling og brannvannsmonitorer som dekker hele området, i tillegg til to hydranter og frostbeskyttelse. En bekreftet brann fører kun til at det slippes ut brannvann for MSF-intervensjonsdekket og DES separat, siden det er gode avstander og platebelagte gulv mellom disse to områdene, men ingen H0-klassifiserte dekk imellom. Kapasiteten er derfor designet med tanke på å sikre tilstrekkelig dekning hvis det utløses brannvann som dekker begge områdene».
Årlig vedlikeholdsmal (FV-mal) for brannvannsmonitor «BOP and drill floor» ble verifisert. Teksten var generell og ikke tilrettelagt for Johan Sverdrup, se dokument 8. I strategien nevnt over er det definert hvilket område monitoren skal dekke, men dette er ikke inkludert i vedlikeholdsbeskrivelsen. Vi viser også til presentasjon i møtet 30.1.2019, om hvordan krav til ytelse ivaretas i vedlikeholdsprogrammet. Det ble informert om at AI har ansvaret for innholdet i vedlikeholdsprogrammet.
Se også våre kommentarer i avvik 5.1.2 om at vedlikeholdsbeskrivelsene i hovedsak er konsepter og ikke spesifikke for Johan Sverdrup.
c) Operasjonelle og organisatoriske elementer, se avvik 5.1.1.
Hjemmel
Bedre oversikt over kompetansekrav
Beskrivelse
Mangler ved oversikt over kompetansekrav.
Begrunnelse
Ved gjennomgang i kompetansestyringssystemet CAMS i driftsavdelingen viste CAMS både oversikt over fagkurs og hvem som hadde lokal innretningsspesifikk kompetanse i et område.
I en annen avdeling viste ikke CAMS oversikt over innretningsspesifikk kompetanse knyttet til eksempelvis HVDC (High Voltage Direct Current) og SAS.
Hjemmel
Bedre erfaringsoverføringer mellom prosjekt og drift
Beskrivelse
Manglende strukturert måte å dokumentere og kartlegge innspill til prosjektet og erfaringer fra prosjektperioden.
Begrunnelse
I tilsynet kom det frem at erfaringer fra prosjektperioden eller innspill til prosjektet ikke kartlegges eller dokumenteres på en strukturert måte. Dette kom frem via intervju med ledelsen, fagarbeiderne og vernetjenesten.
Hjemmel
Bedre alarmhåndtering i en feil-, fare- og ulykkessituasjon
Beskrivelse
Mangler med alarmhåndtering i en feil-, fare- og ulykkessituasjon.
Begrunnelse
Alarmratene i SAS på feltet er over gjeldende krav.
Selskapet har fokus på situasjonen og jobber målrettet for å imøtekomme regelverkskrav. Dette inkluderer ukentlige møter, økt bemanning og det er opprettet en egen alarmjegerrolle. Alle tiltakene er iverksatt for å redusere antall stående og innkommende alarmer.
I intervjuer kom det frem at hovedårsaken til alarmmengden er pågående prosjektaktivitet, da spesielt på dagtid. Nattskiftet er ikke like belastet. Det forventes at alarmratene går ned når prosjektaktiviteten avtar.
I intervjuer kom det frem at standardtekster på alarmer i hovedsak er brukt og dette kan være uheldig da det kan være utfordrende for operatører å forstå alarmene og håndtere disse korrekt, spesielt i kombinasjon med alarmras og mange stående alarmer. Det er også en del fysisk støy fra innkommende alarmer som kan virke forstyrrende på operatører i SKR, og kan bidra negativt til totaliteten slik at man mister fokus ved mange samtidige alarmer.
Noen brannområder er store og det kan være utfordrende å få oversikt. Storskjermsfunksjon er ikke på plass, men vi er informert om at dette vil bli inkludert i ny oppdatert SAS-versjon.
Hjemmel
Oppbevaring og oppfølging av sikkerhetsutstyr i tavlerom
Beskrivelse
Oppbevaring og oppfølging av sikkerhetsutstyr i tavlerom.
Begrunnelse
For å kunne arbeide sikkert må alt av sikkerhetsutstyr som benyttes til drift av, eller til arbeid på eller nær elektriske anlegg, være uskadet og tilfredsstillende vedlikeholdt. For å bevare de mekaniske og elektriske egenskapene til utstyret må dette oppbevares forsvarlig. Slikt utstyr skal også være vedlikeholdt slik at tilstanden til enhver tid er tilfredsstillende for den aktuelle bruken.
Eksempel: I tavlerom på DP ble det observert at sikkerhetsutstyr lå ubeskyttet på et bord. AUS hansker i det samme tavlerommet var merket med utløpsdato 07-2019.
Hjemmel