Nødavstengningssystemet
Beskrivelse
Det er ikke dokumentert at brannskillene på innretningen kan motstå at hydrokarbonene fra segmentene avgrenset av nødavstengningsventiler lekker ut med mest ugunstig lekkasjerate og brenner opp uten at det resulterer i at brannen eskalerer ut av brannområdet.
Begrunnelse
Regelverket krever at innretningen skal kunne motstå at hydrokarbonene fra segmentene avgrenset av nødavstengningsventiler lekker ut med mest ugunstig lekkasjerate og brenner opp uten at det resulterer i at brannen eskalerer ut av brannområdet. Dette kravet gjelder uavhengig av frekvens. Dersom brann fra lekkasje fra et segment kan resultere i spredning innen brannområdet, dvs lekkasje fra ytterligere segment, må også dette tas hensyn til. Vi har ikke mottatt informasjon som dokumenterer at dette kravet er ivaretatt for brannskillene på Eldfisk S.
Hjemmel
Oppfølging av ytelseskrav for tilbakeslagsventiler og sikkerhetskritiske varmekabler
Beskrivelse
Mangelfull oppfølging og verifisering av ytelseskrav og forutsetninger for tilbakeslagsventiler og sikkerhetskritiske varmekabler.
Begrunnelse
Enkelte tilbakeslagsventiler og varmekabler på Eldfisk S har en funksjon knyttet til overtrykksbeskyttelse og trykkavlastning av prosessegmenter.
- På Eldfisk S er det i fakkelrapport beskrevet at ytelseskravet til kapasitet for enkelte PSV’er er basert på at doble tilbakeslagsventiler begrenser strømning fra nedstrøms segment med høyere trykk. En forutsetning i design er at lekkasjerate for disse tilbakeslagsventilene overvåkes for å sikre at lekkasjeraten ikke overstiger installert PSV kapasitet. Gjennom intervju og gjennomgang i SAP kom det fram at relevante tilbakeslagsventiler ikke er knyttet opp til noe vedlikeholdsprogram og det er ingen oppfølging av lekkasjerate.
- Gjennom intervju kom det fram at det ikke er utarbeidet oversikt over sikkerhetskritiske varmekabler og det foreligger ingen oppfølgingsrutiner for å verifisere ytelsen. Før en eventuell utkopling av varmekabel i prosessanlegget ble det imidlertid opplyst at prosessdisiplinen vil vurdere kritikalitet i hvert enkelt tilfelle.
Hjemmel
Brannvannsystemet
Beskrivelse
Mangelfull funksjonstest av brannvannsystemet
Begrunnelse
Fastmonterte anlegg for brannbekjempelse skal utformes slik at bekjempelse av brann til enhver tid kan foregå hurtig og effektivt. Veiledningen til innretningsforskriften § 37 viser til NORSOK S-001 der krav til responstid for vann i mest fjerntliggende dyse er maksimalt 30 sekunder fra signal om bekreftet brann.
Ifølge både systemutprøvingsprosedyre (ELU-PP-G-00270) og fullskalatestprosedyre (BD/WS-75DELU.ELDS.I) blir brannpumpe startet i forkant av utløsning ved test av deluge. Det er derfor ikke dokumentert at Eldfisk S møter kravet til responstid.
Mottatte fullskalatester, der brannpumpe er i drift før test utføres, viser at flere systemer ligger rett under kravet til responstid på maksimalt 30 sekunder.
Hjemmel
Passiv brannbeskyttelse
Beskrivelse
Manglende og mangelfull passiv brannbeskyttelse.
Begrunnelse
Der det brukes passiv brannbeskyttelse, skal denne utformes slik at den gir aktuelle konstruksjoner og utstyr tilstrekkelig brannmotstand med hensyn til bæreevne, integritet og isolasjonsevne. I tilsynet ble det observert flere tilfeller der det ikke er dokumentert tilstrekkelig brannmotstand.
Under befaring i felt observerte vi:
- rørstøtter som manglet passiv brannbeskyttelse i horisontalt brannskillet i P30. I henhold til passiv brannbeskyttelses filosofi (ELDS-AK-F-15006) er det krav om at første rørstøtte etter en rørgjennomføring i brannskille skal ha påført passiv brannbeskyttelse.
- flere kabelgjennomføringer i A-60 brannskille (f.eks. nødgeneratorrom) der instrumenttubing ikke var isolert på ueksponert side av brannskillet. For A-60 brannskille er det definert temperaturkrav på ueksponert side. Instrumenttubing er varmeledende. Det er ikke dokumentert at temperaturkravet overholdes med dette designet.
Hjemmel
Kvalifikasjoner og fagkompetanse til elektroansvarlig ombord
Beskrivelse
Mangelfull etterlevelse av krav til kvalifikasjoner og fagkompetanse til bemyndiget elektroansvarlig om bord på Eldfisk feltsenter.
Begrunnelse
Aktivitetsforskriften § 21 om kompetanse krever blant annet at
den ansvarlige skal sikre at personellet til enhver tid har den kompetansen som er nødvendig for å kunne utføre aktivitetene i henhold til helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
Kravet til sikring av kompetansen innebærer blant annet at det stilles krav til nødvendig kompetanse, at kompetansen blir verifisert, og at den blir holdt ved like gjennom trening, øvelser, opplæring og utdanning.
Det vises også til Norsk olje & gass (NOROG) sin anbefalte retningslinje for elektrofagarbeiders kompetanse (NOROG retningslinje nr. 059), jamfør kapittel 5.2, tabell 1 om kompetanse til bemyndiget elektroansvarlig om bord.
Rollen som bemyndiget elektroansvarlig om bord er delegert til vedlikeholdsleder. Under tilsynet fremkom det at ikke alle vedlikeholdslederne om bord har påkrevd elektrofaglig kompetanse. Som et kompenserende tiltak for manglende elektrofaglig kompetanse fikk vi opplyst at selskapet har utarbeidet et eget kurs spesielt tilpasset bemyndiget elektroansvarlig om bord. Det er imidlertid vår vurdering at kvalifikasjoner og fagkompetanse for enkelte elektroansvarlige om bord ikke fullt ut oppfyller regelverkets krav på dette området.
Det elektriske anlegget på Eldfisk feltsenter er omfattende og komplekst og elektro-personell må ha inngående kjennskap til både samkjøring og elektrisk kraftutveksling mellom installasjoner og felt i tillegg til tradisjonell drift og vedlikehold av anleggene på innretningen.
Dette forholdet er også tidligere påpekt i vår rapport etter tilsyn med ansvarshavende for elektriske anlegg i 2012 og rapport etter elektro-driftstilsyn med Ekofisk K/B i 2016.
Vi ble gjort kjent med noe av bakgrunnen for selskapets valg, men etterlyser ledelsens beslutningsgrunnlag fra 2017 samt en utdyping og konkretisering av pågående og planlagte tiltak som skal bidra til å sikre etterlevelse.
Hjemmel
Dokumentasjon
Beskrivelse
Mangler og inkonsistens i dokumentasjon.
Begrunnelse
Stikkprøver avdekket følgende eksempler på mangler og inkonsistens i dokumentasjon:
- I forbindelse med tilsynet på Eldfisk B ble det gitt et avvik knyttet til testefrekvens for brannvannsystem. Prosedyre 5048 har implementert denne endringen men vedlegg B til 5048 som gjelder for Eldfisk S er ikke oppdatert tilsvarende.
- Inkonsistens i barrierestrategi knyttet til beskrivelse av hvor det skal være passiv brannbeskyttelse (PBB):
- 4.1: Nødvendig med PBB på rør i kritiske HC-segment
- 7.3: HC-rør har ikke PBB
- Designlastspesifikasjonen samsvarer ikke med identifiserte scenarier i barriereanalysen når det gjelder brannlaster
- Inkonsistens mellom selskapsinterne dokumenter som beskriver filosofi for eksempelvis nødavstengningssystemet til Eldfisk S, jamfør også forbedringspunkt 5.2.1:
- TCD 6307E Technical Safety, datert 3.4.2019, Chapter 2.11.4.3 Emergency shutdown actions
- Emergency Shutdown, Fire & Gas System and Ignition Source Control Philosophy BD01-PP-F-05005, rev. 5, Chapter 3 Emergency shutdown system
- ESD, ISC and F&G Philosophy including interplatform shutdown BD01-AK-F-50001, rev. 02, Chapter 6 Shutdown levels on Eldfisk S
- Overall ESD Shutdown Block Diagram Hierarchy 2/7S ELDS-PP-I-00004, sh. 100, rev. 2
- Barrierestrategien for Eldfisk S BD/ELD-PP-F-00029, rev.1, kapittel 6.6.1 om nødavstegning (ESD)
Hjemmel