Barrierestyring
Beskrivelse
Selskapet har i liten grad opprettet systemer for barrierestyring.
Begrunnelse
Selskapet har utarbeidet et eksplosjonsverndokument, jf. rapportens avvik 5.1.2 om eksplosjonsvern. Utover dette hadde ikke Statnett etablert en barrierestrategi eller tilsvarende. Statnett hadde heller ikke oversikt over barrierer i anlegget, og det var følgelig mangelfull oppfølging av disse for at disse skal være effektive. Vi viser til følgende:
- Det var ikke systemer som synliggjør hvilke barrierer som er etablert.
- Det var ikke utarbeidet ytelsesstandarder eller tilsvarende hvor krav til ytelse er satt/identifisert til de tekniske, operasjonelle eller organisatoriske barriereelementene.
- Det var ukjent for relevante personell hva som er barrierer i anlegget og påkrevd ytelse til disse, samt hvilke degraderinger som vil innebære svekkelse eller bortfall av den enkelte barrieren.
- Det var ikke fastsatt strategi for vedlikehold av det enkelte barriereelement slik at barrierens funksjon blir fulgt opp mot definerte ytelseskrav. Statnett hadde i liten grad oversikt over barriereelementenes tilstand.
- Selskapet hadde ikke systemer som ivaretok at svekkede barrierer ble kompensert for.
- Vi registrerte at forutsetningene for utformingen av enkelte tekniske barriereelementer var basert på ytelseskrav til en annen operatør. Statnett var ikke kjent med innholdet i disse ytelseskravene eller forutsetningene for disse.
Hjemmel
Eksplosjonsvern
Beskrivelse
Det ble avdekket at eksplosjonsverndokumentet var mangelfullt utformet, og ikke gjenspeilte faktiske forhold og praksis i anlegget.
Begrunnelse
Selskapets eksplosjonsverndokument var mangelfullt utformet og følges ikke i tilstrekkelig grad opp. Sentralt personell hadde i mindre grad kjennskap til dokumentet og forutsetninger i dokumentet for forsvarlig drift. Vi viser til følgende eksempler:
- Eksplosjonsverndokumentet var ikke oppdatert slik at det representerer faktiske forhold og praksis for anlegget.
- Mangelfull oppdatering av risikovurderinger av eksplosjonsfare. Risikovurderinger og eksplosjonsverndokumentet var datert fra 2012. Statnett har i etterkant av dette foretatt ombygninger innenfor anleggsområdet, blant annet ved installasjon av flere konteinere som ikke var ivaretatt i layout for anlegget i eksplosjonsverndokumentet.
- Tiltakene i eksplosjonsverndokumentet gjennomgås ikke regelmessig, jf. også rapportens avvik 5.1.1 om barrierestyring
- Eksplosjonsverndokumentet var mangelfullt med hensyn til beskrivelse av egnede tiltak og vern mot eksplosjoner, jf. også rapportens avvik 5.1.1 om barrierestyring. Eksempelvis var tiltak for å unngå antenning av eksplosive atmosfærer i klassifiserte områder og tiltak for å begrense skadevirkningene av en eksplosjon mangelfullt beskrevet.
- Mangelfull implementering av egnede tiltak for å forebygge og verne mot eksplosjoner. Eksempelvis var det mangelfull kontroll over utstyr som medbringes i eksplosjonsfarlige områder.
- Mangelfull utarbeidelse av prosedyrer for arbeid og drift i eksplosjonsfarlige områder. Eksempelvis var det ikke utarbeidet prosedyrer for arbeid på elektriske anlegg i eksplosjonsfarlige områder.
- Mangelfull opplæring av personell med hensyn til arbeid og drift i eksplosjonsfarlige områder og utstyr til bruk i slike områder.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer § 9 om eksplosjonsverndokument
Forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer § 6 om risikovurdering av eksplosjonsfare
Forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer § 7 om forebyggende tiltak og vern mot eksplosjoner
Vedlikehold
Beskrivelse
Mangelfull styring av vedlikehold for å sikre at landanlegget og deler av dette holdes ved like.
Begrunnelse
Selskapets vedlikeholdsarbeid fremstod i stor grad å være basert på kunnskap og tilgjengelighet hos leverandører. Det var i liten grad fastsatt kriterier for egen oppfølging av vedlikeholdet knyttet til de delene av anlegget som ikke omfatter høyspenningsdistribusjonsanlegget, og hva som er nødvendig vedlikehold for å opprettholde nødvendig integritet i anlegget. Det vises til følgende:
- Mangelfull fastsettelse av vedlikeholdsprogram, innhold i disse og akseptkriterier ved utførelse, jf. også rapportens punkt 5.1.1 om barrierestyring. Statnett kunne i mindre grad redegjøre for hva som er nødvendig vedlikehold for de delene av anlegget som ikke omfatter høyspenningsdistribusjonsanlegget. Ved spørsmål om krav til ytelse for sikkerhetskritisk utstyr henviste selskapet til leverandøren av utstyret.
- Klassifisering av systemer og utstyr var ikke kjent og fremkom ikke i vedlikeholdsstyringssystemet. Det kunne ikke vises til at vedlikeholdet ble styrt og planlagt/prioritert utfra klassifisering/kritikalitet.
- Det kunne ikke vises til at vedlikeholdsetterslep systematisk risikovurderes og/eller avviksbehandles. Som en følge av dette ble det eksempelvis ikke systematisk vurdert behov for kompenserende tiltak når vedlikeholdet ikke ble utført innenfor fastsatte intervaller.
- Stikkprøvekontroll avdekket mangelfull historikk i vedlikeholdsstyringssytemet på utført vedlikehold.
- Selskapet kunne ikke redegjøre for sin utførelse av Ex-vedlikehold og fastsatte intervaller for utførelse av dette. Det kunne ikke vises til at graden av inspeksjon og intervallet mellom periodiske inspeksjoner har blitt bestemt ved å ta i betraktning forhold som utstyrstype, områdeklassifisering, fabrikanters veiledning, EPL-krav og andre forhold som påvirker slitasjen (vibrasjon, miljø etc..). Intervall overskrider også tre år uten at selskapet kunne dokumentere forsvarligheten av dette.
Hjemmel
Oversikt over status for sikkerhetssystemer
Beskrivelse
Systemer for status over sikkerhetssystemene ble ikke fulgt opp slik at utkoplinger eller andre svekkelser var kjent eller ble kompensert for ved drift av anlegget.
Begrunnelse
Det fremgikk at oversikt over inhibiteringer og utkoblinger ikke ble sjekket som en del av de faste rutinene for oppstart av anlegget. Stikkprøvekontroll avdekket at de siste gangene gassturbinene var blitt testkjørt, hadde systemet ligget med aktiv blokkering av en sikkerhetsfunksjon (PA-anlegget).
Hjemmel
Nødbelysning
Beskrivelse
Anlegget var ikke tilstrekkelig utstyrt med nødbelysning som sikrer nødvendig belysning dersom hovedbelysning faller ut.
Begrunnelse
Flere steder hvor personell kan oppholde seg i en fare- og/eller ulykkessituasjon manglet nødbelysning. Dette inkluderte blant annet rom uten vinduer.
Hjemmel
Anlegg og utstyr
Beskrivelse
Det ble avdekket mangler ved anlegg og utstyr.
Begrunnelse
Ved befaring i felt ble det registrert mangler ved teknisk integritet og utstyr. Vi viser til følgende eksempler:
- Inntaksfilteranlegg for gassturbin hadde degraderinger. Filterboksene var ikke tilstrekkelig festet, og enkelte hang ut av arrangementet.
- Kabelgjennomføringer (MCT) hadde svekket integritet, da klosser ikke var tilstrekkelig presset ned i skilleplatene.
- Det ble registrert midlertidig installasjon fra stikkontakt for utstyr av permanent behov (lysarmaturer). Det fremkom at utstyret var blitt installert for flere år siden.
- Feilmontering av skilleplate for kabelinstallasjon. Dette medførte blant annet klem/gnissing mot kabelinstallasjon.
- Utstyr i Ex utførelse hadde uleselig ATEX merking, dette omfattet blant annet Ex merkingen.
Hjemmel
Arbeid i og drift av elektriske anlegg
Beskrivelse
Det ble avdekket mangler ved iverksettelse og oppfølging av robustgjøringstiltak for å unngå fare- og ulykkessituasjoner knyttet til arbeid i og drift av elektriske anlegg.
Begrunnelse
Det ble gjennom tilsynet observert følgende forhold som underbygger avviket:
- Det ble registrert manglende systematikk for- og dokumentasjon av systematisk kontroll av elsikkerhet knyttet til anlegget. Det kunne ikke dokumenteres at dette utføres. Selskapet har utført en internrevisjon på ledelsesnivå av elsikkerhet i 2012, men vi kunne ikke se at denne ivaretok RKV spesifikt eller HMS-forskriftene i petroleumsvirksomheten.
- Det var ikke utført vurderinger eller kartlegging av lysbueytelser i relevante deler av det elektriske anlegget. Lysbueytelser og behov for bekledning var dermed ukjent for relevant personell som arbeider på anlegget (eksempelvis «Personal Protection Equipment» (PPE)-nivå). Styrende dokumentasjon for arbeid i elektriske lavspenningsanlegg viste til instruks for vernebekledning. Denne instruksen viser til at bekledningen skal være iht. norm NEK IEC 61482 «Beskyttelsesklær mot termiske påvirkninger fra en elektrisk lysbue». Instruksen gir ikke noen ytterliggere veiledning i forhold til riktig valg av bekledning for å være beskyttet om det oppstår en lysbue. Vi registrerte samtidig at relevant personell hadde bekledning med ulik PPE-beskyttelsesnivå. Det var ukjent om bekledningen ville sikre tilstrekkelig beskyttelse i forhold til de ytelsene som kan oppstå i anlegget. Det kunne videre ikke vises til at relevant personell hadde mottatt opplæring i lysbuesikkerhet.
- Det kunne ikke identifiseres å foreligge skriftlig delegering av myndighet (inkludert beskrivelse av myndigheten) til stasjonsleder for deler av anlegget.
- Det ble registrert brennbart materiell, herunder papp, i rom for elektriske anlegg.
Hjemmel