Mål for HMS-forbedring i prosjektet DB16-19
Beskrivelse
Equinor UPN har ikke fastsatt konkrete mål for HMS-forbedring i gjennomføring av bemanningsendringene i prosjektet DB16-19.
Begrunnelse
I presentasjoner i alle tre driftsområdene kom det fram at det ikke er satt konkrete HMS-mål for DB16-19, hverken for driftsområdene eller for innretningene. I tilsynet presenterte driftsområdene målsetningen for HMS som «en forutsetning for disse tilpasningene er at de underbygger sikker og effektiv drift slik at de langsiktige trendene innenfor sikkerhet, regularitet og effektivitet underbygges». I tilsynsaktiviteten ble det uttrykt at DB16-19 skal bidra til å nå de generelle, overordnede HMS-mål, men selskapet hadde ikke uttrykt dette bidraget slik at det var mulig for selskapet å følge opp prosjektets bidrag til å oppnå selskapets mål om å forbedre de langsiktige HMS-trendene.
Tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning
Beskrivelse
Mangelfull tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning i gjennomføring av bemanningsendringene i prosjektet DB16-19.
Begrunnelse
Tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning oppleves av flere av arbeidstakerrepresentantene ikke å være reell. Det oppfattes som at beslutningen om bemanningsendringer er tatt og at i den grad arbeidstakerne gir innspill i gjennomføringen får de lite gehør for sine innspill.
Det at arbeidstakerne oppfattet at beslutningen om bemanningsendringene var tatt førte til at de ikke så det som hensiktsmessig å bruke tid på gjennomføringen av DB16-19 lokalt. Det kom fram i intervju at det er begrenset tid til å drive vernearbeid på de innretningene vi førte tilsyn med. Dette førte blant annet til at HVOer prioriterte å jobbe med vernesaker rettet mot daglig drift på bekostning av deltakelse og engasjement i DB16-19.
Arbeidstakernes representanter oppfatter risiko- og konsekvensanalysene som omfattende og kompliserte og synes det er vanskelig og for tidkrevende til å sette seg inn i dem. Arbeidstakerne hadde heller ikke deltatt i prosessen for lukking av tiltak. Det kom også fram at arbeidstakernes representanter mente de ikke har opplæring i å delta i endringsprosesser som DB16-19, se avvik 5.1.2
Psykososialt arbeidsmiljø
Beskrivelse
Mangler ved styring av psykososial risiko i gjennomføring av bemanningsendringene i prosjektet DB16-19.
Begrunnelse
I intervjuer og verifiseringer fikk vi informasjon om selskapets forhåndsvurderinger av psykososiale arbeidsmiljøfaktorer som selskapet mener kan påvirkes av endringene relatert til DB16-19. Risikoer som sykefravær, økt arbeidsbelastning, opplevd arbeidspress, svekket arbeidsmiljø var identifisert med tilhørende risikoreduserende tiltak i risiko- og konsekvensvurderingene i de enkelte resultatenhetene (RE). I intervjuer med vernetjenesten ble bekymringer for økt stress, mer overtid, mertid og økt sykefravær som følge av endringene også lagt vekt på.
I de lokale risiko- og konsekvensvurderingene for DB16-19 var formuleringer som «tett på ledelse» og «oppfølging av sykefravær» beskrevet som tiltak for å redusere risikoen innen psykososialt arbeidsmiljø. I intervjuer kom det imidlertid fram at innretningene i ulik grad og på ulik måte arbeidet med psykososiale forhold. Ikke alle kunne beskrive hvilke forhold som ble fulgt opp for å redusere psykososial risiko i forbindelse med endringsprosessen DB16-19.