Arbeid i og drift av elektriske anlegg
Beskrivelse
Mangler ved iverksettelse og oppfølging av robustgjøringstiltak for å unngå fare- og ulykkessituasjoner knyttet til arbeid i og drift av elektriske anlegg.
Begrunnelse
Det var ikke utført beregning av lysbueytelser for elektrotavlene på Gina Krog FSO. Det var dermed heller ikke kjent om det var spesielle krav til vernebekledning ved betjening av deler det elektriske anlegget.
Det fremkom videre at høyspenningsrom på innretningen ikke var avlåst.
Hjemmel
Offshorekran
Beskrivelse
- Mangelfull klarering av løfteoperasjoner med offshorekran som i perioder med redusert bomhastighet.
- Manglende avviksbehandling og risikoevaluering for bruk av offshorekran med redusert sikkerhet i løfteoperasjoner
- Mangelfull dokumentasjon
- Manglende tilkomst for rengjøring av bomtuppkamera
- Mangelfull tilkomst til krankabin
Begrunnelse
- Det kom fram under tilsynet at bomhastigheten for den ene offshorekranen om bord uten forvarsel ble sterkt redusert under løfteoperasjoner. Dette ble oppdaget da Randgrid kom til Norge og har skjedd regelmessig siden kranen kom i regulær drift på feltet i 2017. Informasjon etterspurt og gitt under tilsynet var at årsaken var identifisert til å være styringssystemets software. Nedsatt operativ funksjon, spesielt når dette oppsto uten forvarsel, kunne lede til uforutsette bevegelser av lasten. Dette kunne forårsake situasjoner som reduserte sikkerheten i løfteoperasjoner.
- Teekay kunne på tidspunktet for tilsynet ikke fremlegge formalisert dokumentasjon på forsvarligheten av å operere kranen med kjente feil. Dette var ikke håndtert i Teekay sin organisasjon. Dette ble også bekreftet under oppsummeringen etter tilsynet, at sertifiserende sakkyndige virksomhet ikke hadde vært involvert i om kranen var forsvarlig å bruke.Ptil hadde i etterkant av tilsynet et møte med driftsledelsen om forholdene. Det ble da opplyst at saken var tatt hånd om og formelt håndtert, men kunne ikke framlegge tidsforpliktende plan for når kranen vil være utbedret.
- Det skal nevnes at kranoperatørene hadde igangsatt kompenserende tiltak, men dette var ikke dokumentert og formalisert i organisasjonen, slik at operatørene av kranen selv hadde påtatt seg dette ansvaret.
- Det ble før tilsynet oversendt dokumentasjon for offshorekranen. Denne var mangelfull og dokumenterte ikke fullt ut kranen. Eksempler på dette var:
- Teknisk beskrivelse fra leverandør dekker ikke fullt ut kranen
- Design temperatur er -10 grader
- Beskriver at kranen ikke har nød-kjøringssystem, hvilket den har
- Verifikasjons sjekkliste er mangelfullt utfylt og oppdatert
- DNVGL sertifikat har mangler, eksempelvis:
- Siden RF (Rammeforskriften) §3 er anvendt burde det være korrekt referanse til Sdirs regelverk
- Opplysninger om kranen er sertifisert for personell løft.
- Det ble under verifikasjon av løfteoperasjon observert at bomtuppkamera gav meget sløret bilde i kabinen. Dette ble forklart med at linsen var full av salt og rengjøring var vanskelig på grunn av manglende tilkomst.
- I tilkomsten til krankabin var klaringen mellom trappens faste og roterende del mindre enn kravet som er 600 mm slik at det kan utgjøre fare for klemskade.
Hjemmel
Helserisiko ved benzeneksponering
Beskrivelse
Arbeidsgiver har ikke sikret at helseskadelig kjemisk eksponering ved arbeidsoperasjoner og prosesser som avgir kjemiske komponenter, unngås.
Begrunnelse
Det framkom under intervju at selskapet ikke hadde gjennomført en systematisk identifikasjon av kilder til benzenforurensing, hvilke prosesser, utstyr og arbeidsoperasjoner som kan bidra til eksponering for ulike personellgrupper.
Det var ikke gjennomført systematiske kartlegginger av benzeneksponering for personell.Register over arbeidstakere som er eller kan bli eksponert for kreftfremkallende eller mutagene kjemikalier var ikke implementert. Bakgrunnen for manglende implementering var manglende oversikt over eksponering.
Det ble opplyst i løpet av tilsynet at det var planlagt at kartlegginger og eksponeringsmålinger skulle gjennomføres høsten 2018.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om utførelse av arbeid § 31-1 om register over arbeidstakere utsatt for kreftfremkallende eller mutagene kjemikalier og bly
Helseskadelig støy
Beskrivelse
Arbeidsgiver har ikke i tilstrekkelig grad sikret at arbeidstakere ikke utsettes for hørselskadelig støy.
Begrunnelse
Det var blitt utført kartlegging og støymålinger både under normal drift og under offloading, jf. rapport «Noise Measurement and Area Noise Charts – As built GINA KROG/ FSO -RANDGRID». I rapporten konkluderes det med at enkelte områder overskrider kravene i NORSOK S-002. Videre konkluderer rapporten med at det ingen av personellgruppene vil eksponeres for mer enn 83 dBA i løpet av et 12 timers skift på bakgrunn av et årsgjennomsnitt. Det fremkommer imidlertid i rapportens Appendix B beregninger at enkelte grupper av ansatte blir eksponert over grenseverdi under gitte betingelser.
Kartleggingen av eksponering baserer seg på intervju med operativt personell alene og understøttes ikke av verifiserende fullskifts eksponeringsmålinger. I denne sammenheng må det trekkes frem at det i rapporten ikke tas høyde for usikkerhet i måleresultatene på støynivå som brukes som beregningsgrunnlag for antatt eksponering. Når en ikke tar høyde for usikkerhet i måleresultatene kan dette føre til at støydosen som blir lagt til grunn, ikke gjenspeiler i tilstrekkelig grad de faktiske støynivåene.
Under intervjuer fremkom det manglende kunnskap blant utførende personell om helseskadelig støy og kunnskap om hvordan sikre seg at en ikke overskrider daglig støyeksponering.
Det ble opplyst i tilsynet at det var planlagt at kartlegginger og eksponeringsmålinger skulle gjennomføres høsten 2018.
Hjemmel