Brannintegritet
Beskrivelse
Manglende robusthet for fakkelsystemet og nødavstengningsventiler. Identifisert avvik er ikke utbedret så raskt som mulig, og konkret og realistisk plan for korrigering mangler.
Begrunnelse
I 2014 utførte Ptil tilsyn med prosessikkerhet og teknisk sikkerhet på Ekofisk 2/4 J. I etterkant av dette tilsynet utførte CoPSAS en grundig barriereanalyse i 2015 der følgende avvik mot regelverkskrav er identifisert:
- Robusthet for fakkelsystemet i brannscenario
Gassutslippssystemet skal hindre eskalering av fare- og ulykkessituasjoner ved hurtig å redusere trykket i utstyret, og det skal utformes slik at gassutslipp ikke medfører skade på personell eller utstyr. Dersom materialfastheten for utstyr reduseres ved brann må dette tas med i vurderingene som ligger til grunn for å etablere krav til trykkavlastingstid og eventuelt behov for passiv brannbeskyttelse. Utstyr som skal fungere ved en brann, og utstyr hvor konsekvensene av sammenbrudd vil være uakseptable, skal ha tilstrekkelig robusthet mot brannlaster som kan oppstå i området.
Manglende robusthet for fakkelsystemet er dokumentert i studien «Brannintegritet av fakkelsystem på EKOJ og vurdering av typiske flenser» datert 2015. Resultatet fra studien viser at flere rør vil medføre uakseptabelt brudd i et brannsenario og behov for tiltak er identifisert. I barriereanalysen er dette identifisert som et myndighetsavvik.
- Dobbeltaktuerte nødavstengningsventiler mangler beskyttelse mot ulykkeslaster. På Ekofisk 2/7 J er det installert 18 dobbeltaktuerte nødavstengningsventiler, der kontrollinjer og akkumulatortank ikke er beskyttet mot de eksplosjons- og brannlaster som de kan eksponeres for. Dobbeltaktuerte ventiler er avhengig av hydraulikktilførsel fra akkumulatortank via kontrollinjene for å kunne stenge. Komponenter (akkumulatortank og kontrollinjer) som skal ivareta nødavstengningsventilen sin funksjon, skal være tilpasset de belastninger som systemet kan utsettes for, dvs. akkumulatortank og kontrollinjer skal motstå design ulykkeslaster for brann og eksplosjon. I barriereanalysen er dette vurdert som et gap mot dagens regelverkskrav, men dette er også et myndighetsavvik mot regelverket som var gjeldende i 1994.
Det har ikke framkommet i tilsynet om uakseptable brudd i fakkelsystemet og svikt i dobbeltaktuerte nødavstengningsventiler i et brann-/eksplosjonsscenario er tatt høyde for i vurderingen av verste brann i prosessområdet, og om svikt i nevnte systemer vil medføre økt brannbelastning utover det området er designet for å tåle.
Vi er kjent med at punktene i dette avviket er identifisert av CoPSAS. I likelydende brev fra Ptil datert 3.1.2014 ble det presisert at avvik fra HMS-regelverket som ikke er av en slik alvorlighetsgrad at de betinger umiddelbar stenging eller stans av aktivitet, skal korrigeres. Det er en forutsetning at avvik skal korrigeres så raskt som mulig. Behandlingen av avvik, jf. styringsforskriften § 22, skal omfatte konkrete og realistiske planer for korrigering, samt kompenserende tiltak inntil korrigering skjer. (For avvik som av særlige grunner ikke planlegges korrigert så raskt som mulig, vises det til rammeforskriften § 70 om unntak).
Identifisert avvik er ikke utbedret så raskt som mulig. På tidspunktet for tilsynet forelå det ikke en plan for korrigering av avviket.
Hjemmel
Dokumentasjon av passiv brannbeskyttelse på ventiler under separatorer
Beskrivelse
Det er ikke dokumentert at den installerte designløsningen av PBB-kasser, med eksponerte blindningsspader, under separatortankene har tilstrekkelig isolasjonsevne.
Begrunnelse
Det er installert ventiler under separatorer for å hindre at hydrokarboner i separatorene lekker ut ved en brann.
Verifikasjon i felt viste at PBB-kassene på ventilene under separatortankene har en designløsning med hull som eksponerer ventilenes blindningsspader. Disse PBB-kasser ble installert i forbindelse med Capacity Increase prosjektet 2016. Vi forstår det da slik at Capacity Increase prosjektet fra 2016 må regnes som «større ombygginger og modifikasjoner», jf. IF § 82 nr. 3), slik at CoPSAS her ikke kan legge eldre tekniske krav til grunn.
Der det brukes passiv brannbeskyttelse må den utformes og ha tilstrekkelig brannmotstand med hensyn til integritet og isolasjonsevne. I forbindelse med tilsynet er det ikke dokumentert at den passive brannbeskyttelsen med nevnt utforming vil motstå definerte ulykkes laster.
Hjemmel