Brannslukkesystem for væskeutskillere til fakkel på SFB og SFC
Beskrivelse
Det mangler brannslukkesystem for væskeutskillere til fakkel.
Begrunnelse
Under tilsynet og i teknisk levetidsplan for SFB og SFC framkom det at nåværende løsning avvek fra opprinnelig forskriftskrav for væskeutskillerne
I søknaden om samtykke til forlenget levetid for SFC (2014) informerte Statoil om manglende brannslukkesystem i området for væskeutskillerne.
I søknaden var Statoils vurdering at det ikke var behov for å installere brannslukkesystem for væskeutskillerne.
Under tilsynet ble vi fortalt at det pågikk en ny vurdering av risikoen ved ikke å installere brannslukkesystem, men at arbeidet ikke var avsluttet. I vårt likelydende brev datert 3.1.2014 vedrørende prinsipper for håndtering av avvik fra HMS-forskriftene, framgår det at avvik skal korrigeres så raskt som mulig.
Hjemmel
Kjemisk arbeidsmiljø - benzeneksponering
Beskrivelse
Det er ikke tilstrekkelig styring med benzeneksponering i prosessanleggene på Statfjord.
Begrunnelse
Benzen er kreftfremkallende og det foreligger ny kunnskap som indikerer at benzen kan gi helseeffekter ved lavere eksponering enn tidligere antatt. Undersøkelser som er gjort i næringen (kjemikalieprosjektet) tyder på at kunnskapen om kilder til benzeneksponering samt omfang og nivå av eksponering er begrenset. Ptil har egen oppfølging av benzeneksponering i Statoil UPN.
Det er ikke gjort en fullstendig gjennomgang av potensielle kilder til benzenforurensing for å vurdere om disse bidrar til benzeneksponering for personell. Det framkommer i tilsendte oversikter at SFC har identifisert flere arbeidsoperasjoner med potensial for eksponering hvor risiko er ukjent. I forbindelse med piggmottak på SFC er det registrert benzennivåer over grenseverdi.
For samtlige innretninger er det identifisert arbeidsoperasjoner med høy og middels risiko. Det er uklart for Ptil hvordan dette er fulgt opp med tiltak.
For alle innretningene er det et begrenset antall målinger som ligger til grunn for risikovurderingene, dette gjelder særlig SFA og SFB.
I følge informasjon gitt i tilsynsaktivitet med Statoil UPN 23.11.2016, skal det ha blitt gjennomført såkalt KMB-kartlegging på SFC og SFB i 2016, mens SFA var på plan for første kvartal 2016. Informasjon som ble lagt fram for Statfjordinnretningene 26.1.2017 er ikke i samsvar med det nivået for kartlegging og risikovurdering som ble beskrevet av Statoil 23.11.2016.
Tiltak beskrevet i søknad om levetidsforlengelse om å lukke prøvetakingspunkter på SFC er kansellert, jf. søknad om levetidsutvidelse kapittel 9.5.5, tabell 9-7, punkt 4. Bakgrunnen for dette er målinger gjennomført i 2016. Fra målerapporten (udatert) framkommer at det er et lavt antall målinger som ligger til grunn og at det er benyttet ulik metodikk i forhold til tidligere kartlegging som gjør det vanskelig å sammenligne resultater. Rapporten har begrenset informasjon om arbeidsoperasjonenes varighet, hyppighet, kontekstinformasjon, representativitet og usikkerhet. Grunnlaget for kansellering synes å være svakt. Kansellering av dette tiltaket synes ikke å være i samsvar med praksis i industrien og erfaringer fra andre Statfjordinnretninger. Det er heller ikke i samsvar med Norsk Olje og Gass sin anbefalte retningslinje nr. 131 for identifisering, vurdering, kontroll og oppfølging av benzeneksponering kapittel 4.1.
Det er uklart for Ptil hva som er status for besluttede tiltak som gjelder benzeneksponering på SFC, jf. søknad om levetidsutvidelse kapittel 9.5.5, tabell 9-7 punkt 3,5 og 7.
Hjemmel