Elektriske installasjoner
Beskrivelse
Det ble avdekket feil og mangler ved faglig utførelse og teknisk tilstand/integritet til elektriske installasjoner.
Begrunnelse
Det ble ved verifikasjon registrert enkelte feil og mangler ved teknisk tilstand/integritet til elektriske installasjoner og utstyr. Vi viser til følgende registrerte forhold for å underbygge avviket:
a) Ikke forskriftmessig kabelforlegging.
b) Manglende beskyttelse av fast og midlertidig kabelinstallasjon. Det ble registrert påbegynte skader i ytterkappe på flere kabelinstallasjoner.
c) Manglende og uleselig Ex-merking på utstyr i Ex-utførelse.
d) Ikke forskriftsmessig utførelse av krafttilførsel til midlertidig utstyr.
For punkt d) viser vi også til at det fremgikk for et av tilfellene at utstyret var blitt tilkoblet stikkontakt og spenningssatt av kontraktør uten involvering av kompetent Statoil personell ihht. Statoils interne krav. Det var uklart om kompetent elektropersonell hadde vært involvert i installasjonsarbeidet.
Hjemmel
Arbeid i og drift av elektriske anlegg
Beskrivelse
Det ble avdekket mangler ved iverksettelse og oppfølging av robustgjøringstiltak for å unngå fare- og ulykkessituasjoner knyttet til arbeid i og drift av elektriske anlegg.
Begrunnelse
Det ble gjennom samtaler med fagpersonell og ved verifikasjon observert følgende forhold som underbygger avviket:
a) Høyspenningstransformatorer som er tilgjengelig for ukvalifisert personale hadde ikke tilfredsstillende IP-grad. Transformatorene, med kapslingsgrad IP 23, var plassert i ulåst tavlerom.
b) Utdatert kursfortegnelse i fordelingstavle. Ved drift og vedlikehold av det elektriske anlegget er det kritisk at riktig informasjon om anlegget er tilgjengelig og lesbart for å unngå uønskede hendelser, herunder feilisolering/feilkobling.
c) Kursfortegnelser var utformet for å dekke flere fordelingsskap tilhørende en fordeling. Dette medførte i enkelte tilfeller forholdsvis lange/uoversiktlige kursfortegnelser. Enkelte manglet også dato- og revisjonsfelt.
d) Inngang til rom for høyspenningsinstallasjoner og høyspenningskabelinstallasjon manglet advarselsskilt («Høyspenning livsfare»).
e) Mangler ved system for kvalitetskontroll av nyinstallasjon gjennom system for forhåndsmelding/ferdigmelding. Det ble ved stikkprøvekontroll i to (2) ferdigstilte arbeidspakker funnet at den ene manglet ferdigstilt forhåndsmelding og begge manglet ferdigmelding.
f) Lagring av brennbart materiell i rom for elektriske installasjoner (tavlerom).
Hjemmel
Nødkraftsystem
Beskrivelse
Det ble avdekket at enkelte nødkraftforbrukere vil oppleve problemer ved overgang fra hovedkraft til nødkraft, og at nødkraftsystemet ikke testes i sin helhet.
Begrunnelse
Det ble gjennom samtaler med fagpersonell, ved dokumentasjonsgjennomgang og gjennom testing av nødkraftsystemet observert at nødkraftsystemet ikke testes i sin helhet. Dette ble forklart av Statoil med at systemet ikke kan prøves uten at dette medfører stans i virksomheten. Dette var igjen grunnet at enkelte nødkraftforbrukere opplever driftsproblemer ved overgang fra hovedkraft til nødkraft.
Hjemmel
Transiente spenningsvariasjoner
Beskrivelse
Det ble avdekket at ved største lastvariasjon vil de transiente spenningsvariasjoner under normale driftsforhold i systemet overskride forskriftskrav.
Begrunnelse
Mottatt rapport etter gjennomført dynamisk elektroteknisk systemanalyse viser at det transiente spenningsfallet ved start av største motor er større enn kravet på maksimum 15 prosent. Dette gjelder ved oppstart med kun en hovedgenerator i drift.
Det kunne ikke dokumenteres at det var etablert rutiner for å sikre at to generatorer var i drift ved oppstart av største motor.
Statoil kunne ikke vise til å ha utført avviksbehandling av forholdet i de tilfellene hvor største motor var startet med kun en generator i drift.
Hjemmel
Nødbelysning
Beskrivelse
Det ble avdekket at deler av anleggets nødlysanlegg med innebygget batterikraftkilde ikke var sikret nødvendig belysning etter utfall av hovedbelysning.
Begrunnelse
Det fremgikk av samtaler at lysarmaturer med innebygget batterikraftkilde over tid har utgjort en utfordring med hensyn til å opprettholde nødvendig funksjonalitet/ytelse grunnet alder/slitasje. Statoil informerte om at som en følge av nevnte utfordringer har selskapet nylig redusert vedlikeholdsintervallet fra tolv (12) månedlig til seks (6) månedlig. Det ble ved funksjonstest av nødlysarmaturer i et område registrert feilrate som overgikk Statoil sine interne krav vedrørende ytelsestid med hensyn til akseptabel feilrate. Statoil kunne ikke vise til å ha utført avviksbehandling av forholdet for å systematisk vurdere hvordan dette kan utbedres, innføre kompenserende tiltak og for å hindre gjentakelse.
Hjemmel
Brannvannsystemet
Beskrivelse
Det ble avdekket mangler ved brannvannstilførsel fra hovedbrannledningen til enkelte brannområder. Dette medførte redusert effektivitet i brannvannstilførselen til disse områdene.
Begrunnelse
Hovedbrannledningen skal bidra til å sikre tilstrekkelig tilførsel av brannvann til alle områder på innretningen hvor brann kan oppstå. Av kravet om sikker brannvannforsyning til hvilket som helst område følger normalt at hovedbrannledningen er utformet som en ringledning og at områdene har tilførsel fra minst to godt atskilte grenrør på hovedbrannledningen.
Brannpumpesystemet skal utformes med hensyn til kapasitet, effektivitet, pålitelighet, plassering og beskyttelse for effektivt å kunne bekjempe branner. Aktiviseringstid for brannpumpesystemer bør være kortest mulig uten at dette går ut over sikkerheten, f.eks. ved at det oppstår uakseptable dynamiske belastninger i rørsystemet.
På Grane er det en hovedbrannledning for forsyning av brannvann til alle områder unntatt boretårn og en mindre ringbrannledning for forsyning av hydranter, slangestasjoner og boretårn. Hovedbrannledningen er kun en ringledning i utstyrsområdet og går ikke rundt hele plattformen.
NORSOK S-001 (2000) og TR1055 har krav om 30 sekunder fra bekreftet branndeteksjon til brannvannet når fjerneste dyse. Forholdet er avvikshåndtert av Hydro i prosjektering av systemet og gjelder fra 3.8.2001. I begrunnelsen for avviket er det beskrevet «Not possible to meet requirement with chosen concept». I et vedlegg til avviksbeskrivelsen (beskrevet før systemet ble tatt i bruk) beskrives fordeler med løsningen og årsak til at det vil ta lang tid å nå ytterste dyse. Det fremgår at det er høydeforskjeller og rørlengden til ytterste dyse er minst 130 meter. Det er oppgitt at C25 (gasskompresjon) og C32 (brønnhodeområdet) er de områdene som er de siste som vil få full forsyning av brannvann.
Det fremgår av siste Technical Integrity Management Program (TIMP) vurdering at karakteren er vurdert til D og tid til vann når fjerneste dyse på SW-71-0003 er utenfor internt krav til 40 sekunder. Dette forholdet er ikke avviksbehandlet internt.
I sikkerhetsstrategien er det opplyst at det ikke foreligger en sårbarhetsanalyse for Graneinnretningen.
Hjemmel
Avviksbehandling
Beskrivelse
Det ble avdekket manglende systematikk i selskapets avviksbehandling.
Begrunnelse
Det ble ved verifikasjon registrert forhold hvor Statoil selv hadde identifisert avvik fra krav. Dette uten at forholdene var registrert og fulgt opp i et avviksbehandlingssystem. Følgende forhold kan derav ikke ses å være ivaretatt gjennom avviksbehandling:
Omfanget av avviket har ikke blitt kartlagt og registrert.
Avviket har ikke blitt korrigert i sin helhet eller blitt angitt med tidsfrist for utbedring.
Kompenserende tiltak av midlertidig og/eller permanent art.
Årsakene til avviket har ikke blitt fullstendig kartlagt for å hindre gjentakelser.
Tiltak for korrigering har ikke i sin helhet blitt fulgt opp eller blitt evaluert.
Det ble i tillegg registrert at avvik som legges inn i synergi etter hendelser eller som funn etter internrevisjon har i flere tilfeller lite systematiske tiltak. Vi viser til at tiltak i all hovedsak baseres på enkel korrigering av det enkelte forholdet, og det fremgår i liten grad at selskapet har eksempelvis utført undersøkelser for å identifisere tilsvarende forhold for korrigering og hindre gjentakelser.
Vi viser også til eksempler i punkt 5.1.4 – 5.1.6.
Hjemmel