Støyforhold i HKR
Beskrivelse
Støynivået i HKR oppleves som belastende av flere paneloperatører.
Begrunnelse
Det fremkom i våre samtaler med flere paneloperatører at de opplever belastende støy i HKR. Det ble etterlyst en nærmere kartlegging av støy- og akustiske forhold og mulige støydempingstiltak.
Statoil har målt støynivået i HKR opp mot Statoils interne områdestøykrav = 45 dB(A). Målt støyverdi ble oppgitt til 40 dB(A). Denne verdien representerer bakgrunnsstøy i kontrollrommet (HVAC støy og viftestøy fra hardware). Målingen inkluderer ikke kommunikasjonsstøy, tråkk, snakk i rommet og lyd fra alarmer. En støyverdi lik 40 dB(A) er således ikke representativ for hva paneloperatørene opplever til daglig. Statoil kunne ikke vise til at det var gjennomført nærmere kartlegging av forholdene i kontrollrommetfor å skaffe seg et bilde av de reelle støyforholdene ved de ulike operatørpanelene. Støyens frekvensfordeling var ukjent. Det var ikke foretatt dosimetermålinger for å vurdere paneloperatørenes støyeksponering i løpet av et arbeidsskift.
Kontrollrommet er utformet med mange glatte flater, gulv, tak, søyler mv, noe som fører til støyrefleksjoner og lite støyabsorpsjon.
Vi fikk opplyst at opplevde støyproblemer i HKR har vært tatt opp tidligere, men uten at tiltak har blitt iverksatt for å kartlegge og utrede mulige dempingstiltak. Vi registrerte at nærmere utredning av støyforholdene i HKR nylig var blitt fremmet som et forbedringsforslag. SAP-notifikasjon nr 44722557, datert 1.3.2017, foreslår å engasjere et eksternt firma for å foreta støymålinger og komme med forslag til mulige støydempingstiltak samt innhente kostnadsoverslag for slike tiltak. Denne SAPnotifikasjonen var foreløpig ikke godkjent for iverksettelse.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Arbeidsplassforskriften § 2-16 om støy og vibrasjoner
Forskrift om utførelse av arbeid § 14-5 tiltak mot støy
Unødvendig opphold og persontrafikk i HKR
Beskrivelse
Redusere unødvendig opphold og persontrafikk i HKR.
Begrunnelse
Det fremkom i samtaler med flere paneloperatører at det tidvis kunne være stor trafikk i kontrollrommet, utover det som strengt tatt var nødvendig. Forholdet ble av flere paneloperatører oppfattet som forstyrrende. Forholdene fører til forstyrrelser og potensielt redusert årvåkenhet og konsentrasjon.
Problemet med unødvendig prat i HKR er også omtalt i Statoils WEHRA-rapport (Working Environment Health Risk Assessment) "Arbeid i HKR" som ble gjennomført i mars 2016. Det er ikke registrert tiltak i Synergi knyttet til dette.
Hjemmel
Kartlegging av psykososiale forhold og arbeidsbelastning i HKR
Beskrivelse
Det har ikke blitt gjennomført spesifikk kartlegging av psykososiale forhold, herunder arbeidsbelastning, for personell i HKR i etterkant av foretatte HMI-endringer i HKR.
Begrunnelse
Gjennomført WEHRA i mars 2016 for arbeid i HKR, har konkludert med at risikoen knyttet til psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøforhold i HKR er under kontroll (risiko = gul). Det fremkom ikke av rapporten hvilke konkrete forhold knyttet til psykososiale og organisatoriske forhold som var blitt kartlagt og vurdert. Det samme gjelder for vurdering av Human Factors forhold. Vi kan ikke se at WEHRA har blitt utført i henhold til selskapets retningslinje GL0387. Når det gjelder forhold relatert til psykososiale og organisatoriske forhold etterlyses det særlig en beskrivelse av paneloperatørenes ulike oppgaver i HKR med angivelse av varighet, frekvens og krav til ytelse knyttet til de ulike arbeidsoppgavene. Det etterlyses en nærmere beskrivelse av risikoforholdene knyttet til de enkelte aktivitetene, jf GL0387 pkt 4.2.1. Hvorvidt dagens bemanningsnivå i HKR, krav til arbeidsytelse, operatørenes opplevelse av kontroll og sosial støtte, står i et rimelig forhold til hverandre, er ikke spesifikt kommentert i rapporten. Vi registrerer at rapporten påpeker at det er viktig at forbedringsprosjektet knyttet til håndtering av alarmer fortsetter.
I Statoils kravdokument TR0926 Arbeidsmiljø kap 4.2 fremgår det at Human Factors metoder skal brukes til å vurdere og forbedre samspillet mellom mennesker, og mellom mennesker, teknologi og organisasjon. Det fremgår at relevante HF-analyser skal utføres for sentralt kontrollrom. Analysene kan brukes til å vurdere eksisterende arbeidssituasjoner og uønskede hendelser. For HF-analyser vises det spesifikt til retningslinjen GL0603 Human Factors. I GL0603 kap 4.4.1 fremkommer følgende: "Mental workload analyses should normally be conducted for facilities in operation... To estimate mental workload, a scenario- based approach should be used, including both normal and abnormal (extreme) workload situations. A workload analysis should not only summarize task and their duration, but should also include an assessment of cognitive resource demands, team coordination demands and fatigue. The assessment should assess potential underload as well as overload situations." Vi ble fortalt at enkelte HF-analyser var blitt gjennomført i forkant av HMI-utviklingsprosjektet i HKR som underlag for valg av nytt design. Statoil kunne ikke vise til at det var gjennomført analyser av paneloperatørenes arbeidsbelastning i etterkant av foretatte HMI-endringer.
Vi mottok informasjon fra enkelte paneloperatører at det i blant ble opplevd som relativt krevende å sitte alene på panelet. Dette var knyttet til situasjoner der det ikke var erfarne paneloperatører på skiftet som kunne konsulteres.
Vi ble under tilsynet gitt en gjennomgang av enkelte av resultatene fra siste organisasjonsundersøkelse (GPS) for driftsoperatørgruppen. Resultatene vi fikk presentert indikerte ikke problemer knyttet til psykososiale forhold for driftspersonellet vurdert samlet som en gruppe. Det kan imidlertid være vanskelig å trekke konklusjoner med hensyn til hvordan den enkelte ansatte opplever arbeidsbelastningsforholdene spesifikk i HKR basert på GPS-resultatene.
Hjemmel