Oppfølging av styringssystemet
Beskrivelse
Ferdigstilling av styrende dokumenter for bore- og brønnaktiviteter i det nyopprettede selskapet.
Begrunnelse
I landdelen av tilsynet etterspurte vi selskapets prosedyrer for ivaretakelse av brønnkontroll, deriblant brodokument mellom operatørs og boreentreprenørs styrende dokument for brønnkontroll. Det ble opplyst at dokumentene var under bearbeidelse på tidspunktet for tilsynsaktiviteten.
Det ble uttalt på innretningen at roller og ansvar i den nye organisasjonen bar preg av usikkerhet som følge av langvarig prosess med oppdatering av styrende dokumenter og at enkelte prosedyrer ikke var ferdigstilt.
Hjemmel
Arbeidsgivers plikter overfor andre enn egne arbeidstakere
Beskrivelse
Systematisk oppfølging av arbeidsmiljøet til bore- og brønnpersonell.
Begrunnelse
Det fremkom å være utfordringer relatert til tilkomst, tunge løft og trappegåing for bore- og brønnpersonell. For flere av disse arbeidstakergruppene var det imidlertid ikke utført systematisk kartlegging og vurdering av enkeltvis og samlet risiko for muskel- og skjelettplager.
Vi ble informert om at AkerBP planla å utføre kartlegging og risikovurdering innen ergonomi i 1. kvartal 2018, men dette var ikke angitt i formelle planer. Det fremkom ikke i hvilke områder og for hvilke aktiviteter og personell de planlagte kartleggingene var tiltenkt.
Boreentreprenør hadde utført en HAZID for sitt personell på Valhall IP med vurdering av risiko knyttet til blant annet støy, kjemisk eksponering og ergonomi. For ergonomi var risiko for muskel- og skjelettplager knyttet opp til de enkelte arbeidsoppgaver. Risikovurderingen omfattet flere stillingsgrupper med identifiserte arbeidsoppgaver i kategori middels risiko, såkalt «gul» kategori. Dette var ikke sammenstilt, og dermed forelå det kun enkeltvise vurderinger av risiko for muskel- og skjelettplager, og ikke vurdering av den samlede risiko for slike plager.
Entreprenøransatte ble inkludert i AkerBP sine kampanjer, vernerunder og ulike møter, men AkerBP hadde ikke systematisk sett til at entreprenøransatte på Valhall hadde fått nødvendig instruksjon i håndtering av helserisiko forbundet med sitt arbeid om bord.
Arbeidsgivers plikter overfor andre enn egne arbeidstakere var ikke tydelig i selskapsinterne prosedyrer.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav § 23-1 om Risikovurdering ved planlegging, utforming og utførelse av manuelt arbeid og § 23-3 om informasjon om risiko i tilknytning til ergonomisk belastende arbeid.
Opplæring i arbeidsmiljøforhold
Beskrivelse
Informasjon og opplæring i helserisiko ved utførelse av arbeid innen boring- og brønnservice.
Begrunnelse
Det var mangelfull opplæring i helserisiko knyttet til arbeidsmiljøfaktorer hos enkelte av selskapene som var omfattet av tilsynet. Det var ikke etablert rutiner eller prosedyrer som sikret at personellet fikk informasjon og opplæring i innretningsspesifikk helserisiko relatert til støy, kjemisk eksponering og ergonomiske forhold, og at slik kompetanse ble vedlikeholdt. Boreentreprenør hadde utført flere arbeidsmiljøkartlegginger for sitt personell, men resultatene fra disse ble ikke systematisk formidlet videre til ledende og utførende personell offshore. Manglende vurdering av risiko for arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager for personell omfattet av tilsynet medførte et ufullstendig kunnskapsgrunnlag for målrettet opplæring innen ergonomi.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav kapittel 23 om risikovurderinger, opplæring og informasjon ved manuelt arbeid Aktivitetsforskriften § 44 - Informasjon om risiko ved utføring av arbeid
Sammensatt kompetanse i arbeidsskift
Beskrivelse
Oversikt over sammensatt kompetanse i arbeidsskift til bore- og brønnpersonell
Begrunnelse
Det ble verifisert at det forelå samlet kurskompetansematrise for alle ansatte hos boreentreprenøren. Denne matrisen inneholdt ikke skiftbasert personellkompetanse. Det var utestående å gjennomføre pålagte kurs/repetisjonskurs for enkeltpersoner i matrisen. Økt grad av flerfaglighet medfører større behov for tydelighet i den sammensatte kompetansematrisen i arbeidsskiftene i bore- og brønnområdet. Det ble uttalt at systemet ikke ivaretok den sammensatte arbeidsskiftbaserte kurskompetansen til personell på tvers av selskapstilknytning.
Hjemmel
Samtidige aktiviteter
Beskrivelse
Plassering og omfang av utstyr i forbindelse med samtidige aktiviteter på Valhall IP
Begrunnelse
Det var utarbeidet en oversikt som satte begrensninger for samtidige aktiviteter i boreområdet, men det var lite fokus på betydningen av de gitte begrensningene.
Det ble uttalt at graden av synlig ledelse i arbeidsområdene var lav samtidig som det ble registrert at arbeidsområdene på Valhall IP var krevende med mange ulike utfordringer forårsaket av plassmangel.
Det var i utgangspunktet trange arbeidsforhold i brønnhodeområdet. Plassforholdene ble ytterligere begrenset ved at det var klargjort for både kabel- og kveilerørsutstyr uten at disse var i bruk samtidig.
Rigging og mellomlagring av løst utstyr i det trange området medførte snublefare og bidro til økt generelt risikonivå i forberedelsene og ved utførelse av operasjonene.
Hjemmel
Oppfølging av hendelser
Beskrivelse
Operatørs ansvar for å involvere øvrige selskap i oppfølging av hendelser
Begrunnelse
Det kunne ikke redegjøres for hvordan inntrufne fare- og ulykkessituasjoner ble kategorisert og hvem som var ansvarlig for vurdering og klassifisering av alvorlighet til hendelser på innretningene.
Arbeidstakerne var ikke involvert i vurdering og kategorisering av alvorlighet til hendelsene.
Det ble verifisert å ha vært flere hendelser med alvorlig personskade på Valhall i 2017. Det var gjennomført HMS kampanjer men de involverte i tilsynet kjente ikke til detaljer eller innhold i kampanjene, jf. Kap 6.
Hjemmel
Oppfølging av kveilerørsutstyr
Beskrivelse
Operatørs krav til spesifikasjon og kvalitetsstyring av brønnintervensjonsutstyr
Begrunnelse
I forbindelse med bruk av kveilerør til brønnintervensjon inngikk det en omfattende bruk av midlertidige fleksible slanger og rør, såkalte «chick san» rørlinjer. Det ble uttalt at rørdelene som ble benyttet var uhensiktsmessig tunge og at de burde erstattes med utstyrsdeler av nyere årgang med lavere vekt.
Levetidsbetingelsene for kveilerør ved hyppig inn- og utkjøring i brønnen var utfordrende og det ble uttalt at det var kort levetid for kveilerørspolene. Gjenværende levetid for spolen ble vurdert ved bruk av teoretiske modeller. De involverte i tilsynet uttalte at behovet for å ha utstyr på stedet for å måle den faktiske tilstanden for spolens gjenværende levetid før ny inn- og utkjøring i brønnen ikke var tilstrekkelig vektlagt i forhold til slitasjen på spolen.
Operativt personell fra operatør og leverandør var ikke kjent med resultater fra tidligere utførte granskninger av to hendelser med lekkasje i arbeidsstrengen i 2017, jf Kap 6.
Hjemmel