Barrierestyring – barrierestrategi
Beskrivelse
Mangler med strategier og prinsipper for barrierenes funksjon.
Begrunnelse
Kravet i regelverket er at operatøren skal fastsette de strategiene og prinsippene som skal legges til grunn for utforming, bruk og vedlikehold av barrierer, slik at barrierenes funksjon blir ivaretatt gjennom hele innretningens levetid. Barrierestrategien (sikkerhetsstrategien) skal beskrive resultat av analysene, vurderinger og de påfølgende beslutninger som er tatt med hensyn til behov for risikoreduserende tiltak.
Det ble før tilsynet kommunisert at det var ønskelig fra vår side at strategien skulle være ferdigstilt og opplæring gitt før tilsynet. Sikkerhetsstrategien for Kvitebjørn var ferdigstilt 18.2.2016.
Prosessen med å utvikle den anleggsspesifikke sikkerhetsstrategien for Kvitebjørn har i stor grad blitt gjennomført uten deltakelse fra offshore. Med unntak av plattformsjef hadde ingen vi intervjuet om bord vært involvert i utarbeidelsen eller fått dokumentet på høring før utgivelse. Vernetjenesten har heller ikke vært involvert i utarbeidelse av sikkerhetsstrategien.
Selskapet har i mindre grad vist i sikkerhetsstrategien for Kvitebjørn, at funksjon og krav til ytelse er satt til de konkrete operasjonelle eller organisatoriske barriereelementene som er nødvendige for at den enkelte barrieren skal være effektiv. Vi ser at det er stor forskjell i hvor utfyllende beskrivelsene av operasjonelle og organisatoriske elementer er for eksempel knyttet til PS 4 Nødavstenging (NAS) og PS 17a og b om brønnintegritet.
Våre observasjoner av avvik og forbedringer på Kvitebjørn knyttet til konkrete barrierefunksjoner er beskrevet i egne kapitler, ref. 5.1.1- 5.1.3 og 5.2.3.
I møtet på land 4.4.2016 ble det beskrevet at formålet med sikkerhetsstrategien var å: «beskrive hvordan anlegget er og hvordan man skal oppnå tilstrekkelig funksjonalitet, integritet og minimalisere sårbarhet for barrierer relatert til risiko for storulykker og relevante hendelser». Det er nedenfor gitt noen eksempler på mangler med beskrivelse av strategi:
For naturlig ventilasjon og HVAC (PS 2) er rollen blant annet beskrevet som:
- Ivareta et akseptabelt arbeidsmiljø for driftspersonellet.
- Ivareta et akseptabelt innemiljø for installert utstyr for å sikre stabile driftsforhold.
For trykkavlastning og fakkel/vent (PS 8) er kravene beskrevet i TR1055. I PS 8.4.3 er det krav om en manuell angrebryter for stopp av trykkavlastning. Hendelser på norsk sokkel viser at det kan oppstå brudd/skade på fakkelrøret ifm. trykkavlastning. I sikkerhetsstrategien er det ikke beskrevet at denne angreknappen er installert eller at det er noen dispensasjoner fra krav i TR1055.
For aktiv brannbeskyttelse (PS9) beskrives det for vannkanoner: «Det er installert to selvsvingende vannkanoner på toppen av prosessmodulen for beskyttelse (kjøling) av boremodulen. Vannkanonene blir styrt av AV/PÅ overrislingsventil. Disse blir utløst/stoppet manuelt fra kontrollrom eller ute i felt.»
I tilsynet ble det i intervjuer stilt spørsmål om vedlikehold av vannkanonene for å ivareta at boretårnet har tilstrekkelig kjøling i alle posisjoner. I epost 8.4.2016 ble det informert om at Scandpower hadde utført en vurdering relatert til risikoreduserende effekt av vannkanonene. Vannkanonene er da å anse som et ALARP-tiltak og det har neglisjerbar betydning for boretårnets integritet. Vannkanonene vedlikeholdes/testes på samme nivå som de øvrige vannkanonene på KVB. Det ser dermed ut som det er motstrid mellom beskrivelsen i sikkerhetsstrategien og i vedlikeholdssystemet mhp. funksjonen til utstyret.
Vedrørende brønnintegritet (PS17a og PS17b) for brønner i drift, samt i boreoperasjoner og brønnintervensjon, er beskrivelsene i sikkerhetsstrategien i stor grad generelle og med til dels basale definisjoner og referanser. En del er også gjentakelser av det som står i TR1055. Sikkerhetsstrategien gjenspeiler ikke det som synes å være spesiell risiko for Kvitebjørn med HTHP-brønner og tilstedeværelse av høyt depleterte sander, samtidig med opprinnelig trykk i andre soner.
I Statoils presentasjon 4.4.2016 fremgår det at formålet til sikkerhetsstrategien er blant annet å «... minimalisere sårbarhet for barrierer relatert til risiko for storulykke og relevante alvorlige hendelser». Det fremgår av sikkerhetsstrategien for Kvitebjørn kap. 3.2 at sårbarhetsvurderinger (pålitelighets- og sårbarhetsanalyse) ble etablert i designfasen for fire systemer (ESD, Brann og gass, brannvann og nødkraftsystem). Disse er ikke blitt oppdatert siden designfasen, og de andre systemene er ikke dekket av sårbarhetsvurderinger.
Hjemmel