Menneske-maskin-grensesnitt og informasjonspresentasjon i sentralt kontrollrom
Beskrivelse
Det er rom for forbedring knyttet til menneske-maskin-grensesnitt (HMI) og informasjonspresentasjon i sentralt kontrollrom.
Begrunnelse
I sentralt kontrollrom skal det enkelt og hurtig kunne mottas nødvendig informasjon og utføres nødvendige aksjoner, både for normale og kritiske situasjoner. Kontrollroms- operatørene har en sentral rolle i å overvåke prosessanlegget i drift, også i de fleste beredskapssituasjoner.
Det fremkom gjennom observasjoner og under intervju at det er forhold som kan påvirke responstid på å identifisere feil, fare- og ulykkessituasjoner. Eksempel:
- HMI i SKR var lite intuitiv med tanke på å få rask og effektiv oversikt over status på brann- og gassdeteksjon. For å få oversikt må kontrollromsoperatør hente opp flere skjermbilder, noe som tar tid og krever ekstra oppmerksomhet.
- Alarmer skal gis slik at de kan oppfattes og behandles på den tiden som kreves for sikker betjening av utstyr, anlegg og prosesser. Det er en forholdsvis høy alarmrate så det er fortsatt behov for videre optimalisering av alarmsystemet.
- Trending er et viktig hjelpemiddel for å følge og avdekke driftsavvik tidlig. Kontrollromsoperatør har ikke mulighet til å hente opp historikk lenger enn to døgn tilbake i tid på skjermbildet over prosessanlegget. Data kunne fremhentes, men det krevde at man logget seg inn på et annet system.
Hjemmel
Overbroing og utkopling av sikkerhetssystemer
Beskrivelse
Det er ikke en enhetlig og omforent praksis ved overbroing og utkopling av sikkerhetssystemer om bord.
Begrunnelse
Det fremkom gjennom samtaler at det ikke er enhetlig praksis på de ulike skiftene med hensyn til planlagt nødvendig overbroing og utkobling av sikkerhetssystemer. Dette ble eksemplifisert ved ulik praksis for bypass av gassdetektorer, eksempelvis antall detektorer, tilbakestilling og godkjenning. Det fremkom også at det er noe tungvint/tidkrevende å legge detektor for detektor tilbake etter utkopling, noe som kan påvirke konsekvensene i en hendelse. Jamfør også gasslekkasjehendelsen på Edvard Grieg 12.4.2016.
Hjemmel
Kjølevannsystem og kontrollpanel tilhørende dieselgeneratoren for brannpumpene
Beskrivelse
Mangelfull robusthet mot potensielle kjølevannslekkasjer som kan sette dieselgeneratorens kontrollsystem ut av funksjon
Begrunnelse
Under befaringen i dieselgenerator-rommet for brannpumpene observerte vi at dieselgeneratorens rørføring for kjølevann var utstyrt med et stort antall flenser og koblinger som i seg selv kan være potensielle lekkasjekilder. Dieselgeneratorens kontrollpanel med sensitive elektriske og elektroniske komponenter er plassert i umiddelbar nærhet til denne kjølevanns-rørføringen (1-1,5m). Slik som dette arrangementet foreligger per i dag kan en potensiell kjølevannslekkasje fra de nærliggende flenser og koblinger kunne sette kontrollsystemet med tilhørende brannpumpe ut av funksjon.
Hjemmel
Modultrening til innsatslag
Beskrivelse
Manglende deltakelse på modultreninger til innsatslag blir ikke fulgt opp på en systematisk måte.
Begrunnelse
Under intervju og dokumentgjennomgang kom det frem at personer i forskjellige innsatslag ikke har gjennomført alle modultreningene. Det kunne ikke legges frem en plan for hvordan denne mangelen på trening om bord følges opp.
Det var heller ikke, for flere innsatslag, etablert kriterier for hvor mange modultreninger den enkelte kunne mangle, før vedkommende måtte ta repetisjonskurs på land eller eventuelt ikke kunne delta i beredskapslag.
Hjemmel
Redning av personell fra låsbare lugarer
Beskrivelse
Det må sikres at rask og effektiv redning av personell fra låst lugar er mulig.
Begrunnelse
Ved en fare- eller ulykkessituasjon skal personell på Edvard Grieg kunne reddes og evakueres raskt og effektivt. Ptil observerte at lugardørene kunne låses fra innsiden og kun åpnes med bruk av nøkkel fra utsiden. Medlemmer i Søk- og redningslag sa i intervju at de ikke var klar over at lugardørene kunne låses fra innsiden, og de var heller ikke klar over hvor nøkkel er oppbevart.
Hjemmel
Koordinerende arbeidsmiljøutvalg for felt og flyttbar innretning
Beskrivelse
Det er ikke etablert rutiner for samordning mellom det felles, stedlige arbeidsmiljøutvalget og det koordinerende arbeidsmiljøutvalget for Edvard Grieg og Rowan Viking.
Begrunnelse
Det fremkom gjennom samtaler at det så langt ikke er etablert rutiner for samordning mellom det felles, stedlige arbeidsmiljøutvalget og det koordinerende arbeidsmiljøutvalget for Edvard Grieg og Rowan Viking.
Hjemmel