PIMS risikomatriser (Project Information Management System)
Beskrivelse
Mangelfull metodikk for å sikre at problemstillinger som angår helse, miljø og sikkerhet er allsidig og tilstrekkelig belyst ved bruken av PIMS risikomatriser.
Begrunnelse
Statoil presenterte bruk av PIMS risikomatriser. Det er et faglig anerkjent prinsipp ved bruk av risikomatriser at konsekvensen av en hendelse vurderes før man vurderer sannsynlighetene. Det var ingen automatikk eller veiledning i Statoils systemer som sikrer at denne rekkefølgen alltid benyttes i PIMS.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Regelverket av 1.1.2015 - Styringsforskriften - TIL KAPITTEL V ANALYSER
ALARP
Beskrivelse
Mangelfull metodikk for reduksjon av risiko så langt det er mulig.
Begrunnelse
Vi observerer at Statoils GL0139 har en sone ‘nedenfor ALARP’. En slik sone er verken i henhold til regelverket eller risikofaget, og kan bidra til at beslutninger tas på sviktende grunnlag.
Det framstår som at Statoil er klar over denne utfordringen, ved at Statoil i GL0139 skriver at det normalt ikke defineres noen sone nedenfor ALARP. Videre framstod det som at Gina Krog-prosjektet ikke forholdt seg til noen sone nedenfor ALARP.
Den påpekte uklarheten i styrende dokument GL0139 innebærer en risiko for feil anvendelse av regelverkets prinsipper for risikoreduksjon.
Hjemmel
System for barrierestyring
Beskrivelse
Mangler ved system og prosess for styring av barrierer.
Begrunnelse
Gina Krog-prosjektets intensjoner for barrierestyring er basert på de generelle krav i selskapets styrende dokument TR1055.
I sikkerhetsstrategien er det beskrevet innledningsvis i kapittel 1.1, hvordan den oppjekkbare riggen er inkludert i strategien (med et eget kapittel 7.4.4). Risikoanalysen (TRA), kapittel 3 beskriver at den er basert på fasen med kombinert boring og produksjon. Det vil også bli gjort risikoanalyser av oppkoblingsfasen (Hook-Up).
Det kan se ut som om sikkerhetsstrategien verken dekker oppkoblingsfasen eller den fremtidig strømforsyning fra land.
Sikkerhetsstrategien beskriver i kapittel 7.4.4 områdespesifikke krav for den oppjekkbare riggen. Områdene for hjelpeutstyr, prosess og brønnhode på Gina Krog har i liten grad beskrevet risikoforhold og krav til barrierer som er knyttet til den oppjekkbare riggen. Eksempel på forhold som ikke beskrives:
- Ytelseskrav for naturlig ventilasjon (PS2) beskriver ikke mulige konsekvenser av at den oppjekkbare riggen er plassert inntil Gina Krog
- I kapitell 7.3 om PA, alarm og nød-kommunikasjonssystemet (PS13) er det ikke beskrevet noen forhold relatert til kommunikasjon til den oppjekkbare riggen
- I kapitell 7.3 om rømning og evakuering (PS14) er det heller ikke beskrevet noen forhold relatert til evakuering knyttet til den oppjekkbare riggen. Det er i kapittel 7.3 beskrevet to områder for reserve mønstring (Q300 og Q307). I den områdespesifikke beskrivelsen for hjelpeutstyr i kapittel 7.4.1 er det i PS 14 kun beskrevet at Q300 er reserveområdet for mønstring. Behov for to områder for reserve mønstring (Q300 og Q307) antas å være knyttet til økt behov for mønstringsområder når den oppjekkbare riggen har boreaktiviteter.
I sikkerhetsstrategien er det ikke beskrevet risikoforhold knyttet til spraylekkasjer, se kapittel 5.1.5.
Sårbarhetsanalysen, se kapittel 5.1.4 er et eget dokument og vi observerer at den kan forbedres.
Hjemmel
Sårbarhetsanalyse
Beskrivelse
Mangler med sårbarhetsanalysen.
Begrunnelse
Sårbarhetsanalysen for nødsystemene (ESSA) er oppdatert etter vårt barrieretilsyn i 2014. Det ble den gang påpekt mangler ved denne analysen. Sårbarhetsanalysen dekker flere ulykkeshendelser, men inkluderer ikke en større uantent hydrokarbonlekkasje. Sikkerhetsstrategien for Gina Krog beskriver i kapittel 7.1.1 de risikoforhold som er inkludert i risikoanalysen (TRA). Det er i denne inkludert spredning av uantent gass. Vi har i tilsynsaktiviteten ikke fått tilstrekkelig begrunnelse på hvorfor sårbarhetsanalysen ikke inkluderer uantent større hydrokarbonlekkasje. Sårbarhetsanalysen inkluderer dermed ikke avhengigheter og effekter av eventuelle feil i tilknyttede systemer dersom en stor HC-lekkasje skulle skje.
Vi registrerer også at ytre miljøkonsekvenser ikke er inkludert i sårbarhetsanalysen.
Hjemmel
Områdeklassifisering og tennkildekontroll
Beskrivelse
Mangelfull kartlegging av potensielle oljetåke/-spray utslipp, såkalte «flammable mists» -lekkasjer og vurderinger av beskyttelsestiltak for å redusere faren for antennelse.
Begrunnelse
Gina Krog-prosjektet legger blant annet IEC 60079-10-1 til grunn for klassifisering av eksplosjonsfarlige områder. Basert på mottatt informasjon og samtaler er det noe uklart for oss i hvilken grad denne standardens anbefalinger i Annex D, som omhandler utslippskilder i form av «flammable mists», er ivaretatt i prosjektet.
Hjemmel