Daglig risikostyring
Beskrivelse
Mangelfull oppfylling av krav om nyansert og mest mulig helhetlig bilde av risiko i beslutningssituasjoner.
Begrunnelse
Å oppfylle kravet om nyansert og mest mulig helhetlig bilde av risiko innebærer en bred gjennomgang av mulige farer og kilder til ulykker, med spesiell vektlegging av at relevante farer ikke overses. Bruk av hensiktsmessige metoder og ledeord vil bidra til dette.
NORSOK Z-013 utgjør forskriftenes normative referanse for risikoanalyser, og beskriver dermed forskriftens forventninger til et minimumsnivå for den nevnte utfordringen. Vi refererer spesielt til standardens kapittel 5.3.3.
Statoil forklarte i forberedende tilsynsmøte i august 2014 hvordan risikostyring ble utført i praksis for Åsgard A. Risikomatriser hadde en sentral rolle i dette arbeidet. Statoil ble som en del av tilsynet bedt om å oversende mal for risikomatrisene. Ptil kan ikke se at nevnte utfordring er fullt ut håndtert. NORSOK Z-013 eller tilsvarende metode er ikke benyttet.
Hjemmel
Føre var-prinsippet
Beskrivelse
Mangelfull systematikk for å håndtere situasjoner der det mangler tilstrekkelig kunnskap om virkninger for helse, miljø og sikkerhet (Føre var-prinsippet).
Begrunnelse
Regelverket spesifiserer at ved manglende tilstrekkelig kunnskap om virkninger av aktuelle løsninger på helse, miljø og sikkerhet, skal det velges løsninger som reduserer usikkerheten.
Statoil krever bruk av sin interne veiledning GL0139 /6/ til risikostyring. Denne gir mange gode føringer for risikostyring, men den har mangelfull systematikk for å håndtere kunnskapsmangel og usikkerhet.
Hjemmel
Vurdering av følsomhet og usikkerhet
Beskrivelse
Mangelfull systematikk for nødvendig vurdering av følsomhet og usikkerhet i risikomatrise.
Begrunnelse
Risikomatrisene som benyttes av Statoil til beslutningsstøtte, inneholder ingen systematisk løsning for å håndtere usikkerhet-aspektet av risiko.
Hjemmel
Brannskiller
Beskrivelse
Svekkelse i brannskille mellom hovedområder.
Begrunnelse
Under verifikasjon i anlegget viste det seg at det var åpninger mellom prosessområdet (dekk QA23) og tankdekk ved aktre hovedbrannskille. Åpningene kan medføre eskalering av hendelser på tankdekk til prosessområdet og svekke rømningsmulighet fra prosessområdet. I avsnitt 5.4.3 for prosessområdet i Sikkerhetsstrategien /2/ er det angitt at dekket er H-0 skille og åpningen vil dermed svekke dette brannskille mellom de to hovedområdene.
Hjemmel
Avviksbehandling
Beskrivelse
Mangelfull behandling og oversikt over avvik.
Begrunnelse
I brev av 12.12.2008 (deres referanse AU-EPN ONO ASG-00047) ble det søkt om midlertidig unntak på tre utstyrsrom på Åsgard A på grunn av manglende brannbeskyttelse av tak fram til 1.7.2009. Utstyrsrommene er plassert i områdene PB36-1, PB16-1 og PA37-1.
I tilsynet offshore ble Statoil bedt om å vise at brannbeskyttelsen på tak til utstyrsrommene var påført. Det ble under verifikasjonen om bord observert at to av rommene var blitt påført brannbeskyttelse. Det kan se ut som det ene rommet ikke ble påført brannbeskyttelse i 2009.
Hjemmel
Fastmonterte anlegg for brannbekjempelse
Beskrivelse
Fastmonterte anlegg for brannbekjempelse gir ikke tilstrekkelig brannvannsdekning i eksplosjonsfarlige områder eller områder med stor brannrisiko på tankdekket på Åsgard A.
Begrunnelse
En funksjonstest av en brannmonitor på tankdekket viste at det kun var begrenset dekning rundt selve monitoren. Blant annet hindret takkonstruksjonen vannet fra monitoren å nå utover et større område. I avsnitt 5.4.4 for tankdekket i sikkerhetsstrategien /2/ er det angitt at brannkanoner «sørger for generell områdedekning». Vi fant at hydrokarbonrør (tanklufting), flenser på oljepumper og kabelgater ikke ble brannbeskyttet av monitorene på tankdekket.
I møtene 17.3. og 4.4.2015 ble det fra Ptil etterspurt hvordan barriereytelsen ble synliggjort i vedlikeholdssystemet. I dagens løsning blir ytelseskravet ikke beskrevet for personellet som utfører testene på monitorer på tankdekket. Det var heller ikke bestemt hvordan ytelseskrav skal synliggjøres i det fremtidige vedlikeholdsprogrammet til Åsgard A.
Hjemmel
Tennkildekontroll
Beskrivelse
Mangelfull utkobling og isolering av tennkilder.
Begrunnelse
I sikkerhetsstrategien /2/ (PS2) er det beskrevet at rom som vender ut mot klassifiserte områder, har overtrykksventilasjon, og at det gis alarm ved tap av overtrykket. En kombinasjon av tap av overtrykk og gassdeteksjon i omkringliggende områder vil gi NAS 2 og tennkildeutkobling.
Utstyrsrom PB35 er plassert i umiddelbar nærhet av prosessområdet akterut, og en eventuell gasslekkasje vil kunne eksponere dette rommet. En vil da ha en situasjon der områdeklassifiseringsgrensene (utenom normalt drift) ikke gjelder.
Under funksjonstesten av rommet ble det avdekket at det ikke var overvåking av åpne dører i rommet. En gasslekkasje i prosessområdet samtidig med åpne dører kan da eksponere tennkilder i rommet.
Under verifikasjon fant vi videre en defekt selvlukkefunksjon på dører inn til lokale instrumentrom (LER) på turret.
Hjemmel
Gassdeteksjon
Beskrivelse
Mangler med gassdeteksjon under bestemte værforhold.
Begrunnelse
Regelverket beskriver at innretninger skal ha et gassdeteksjonssystem som sikrer hurtig og pålitelig deteksjon.
I intervjuer ble det informert om at det periodevis kunne være svekkelse på gassdeteksjons- funksjonen på grunn av vær. Det var spesielt problemer knyttet til snø, men regn kunne også svekke deteksjonen. Denne svekkelsen kunne oppstå 2-3 ganger på en 14 dagers periode. Det ble også opplyst at det ikke har vært normalt å stenge ned produksjonen og trykkavlaste ved disse hendelsene. Vi refererer også til beskrivelsen i System og Operasjonsdokumenter /11/.
Vi er kjent med at Kristin har en løsning for å kunne håndtere problemer med snø på gassdetektorene sine.
Hjemmel