Mangelfull kontroll av stillas i anlegget
Beskrivelse
Det ble påvist mangler ved stillas som ikke var rettet ved kontroll
Begrunnelse
Alle stillaser som bruks skal ha en kontroll før stillasene blir tatt i bruk. Videre fremgår det at det skal også utføres en egenkontroll av stillasene i anlegget under den perioden stillasene brukes. Det ble under tilsynet påvist flere feil både for stillas bygget av drift og prosjekt.
Under befaring i anlegget ble det påvist følgende mangler:
- Manglende bruk av sikringsbolter i spir
- Manglende bruk av låseklips / låsehake på bjelker
Bruk av sikringsbolter og låsehaker er beskrevet i produsentens brukermanual til montering og kontroll av stillas (Monteringsanvisning Alex).
Ved befaring i felt samt gjennomgang av brukermanualen for stillaset kom det frem at kontroll har ikke blitt utført etter produsentens brukermanual for Alex stillas samt egen prosedyre P-31001.3821 datert 21.5.2013 (prosjekt prosedyre 37-1A-KST-X03-00059.)
Mangler ved stillasene ble ikke avdekket ved kontroll før stillasene ble tatt i bruk og godkjente. Manglene er ikke blidt påvist ved kontrollen som utføres på 14 dagers intervall slik som referert til i egne prosedyrer samt i NOG retningslinje 105 for stillas
Hjemmel
Mangelfull opplæring i bruk av løftehjul
Beskrivelse
Det ble påvist mangler ved opplæring av personell som bruker løftehjul.
Begrunnelse
Bruk av løftehjul anses å være en løfteoperasjon. Løfteoperasjoner krever utvidet opplæring innen bruk og anhuking jf. teknisk og operasjonell forskrift § 62 som i veiledningen viser til Norsok R-005N som anbefalt norm. Under intervju kom det frem at det ikke er gitt særskilt opplæring med henblikk på løfting. Dokumentasjon som er forelagt, dokumenterer ikke dekkende opplæring for de som utfører løfteoperasjoner med løftehjul. For bruk av løfteinnretninger innebærer den nevnte bestemmelsen at det også gis produktspesifikk opplæring på de forskjellige typene som en er satt til å betjene.
Beerenberg egne krav til bruk av løftehjul er:
- Riggerkurs, Fagbrev som stillasbygger eller dokumentert internopplæring
Vi finner ikke dokumentasjon på at fag opplæringen til stillasarbeidere som bruker løftehjul har tilstrekkelig dekkende opplæring innen løfting og bruk av løfteinnretninger.
Hjemmel
Mangelfull utøvelse av påseplikten
Beskrivelse
Shell har vist mangelfull utøvelse av sin påseplikt for oppfølging og verifikasjoner av arbeidsmiljøforhold under prosjektgjennomføring for entreprenører og innleid personell innen stillas.
Begrunnelse
Shell kunne på tilsynstidspunktet ikke vise til noen oversikt eller plan for verifikasjon av støy for personell som jobber med stillas. Dette på tross av at både Shell og Beerenberg som hovedentreprenør innen stillas, er kjent med utfordringer med støy for denne gruppen gjennom tidligere kartlegginger.
Det kunne ikke vises til noen systematisk sammenstilling av områdestøy og egenprodusert støy, selv om det under utbyggingen er svært mange samtidige aktiviteter som foregår nært opptil hverandre.
Det ble i tilsynet vist til karlegginger under vanlig driftsfase av Shell på Nyhamna og til kartlegginger for stillasarbeidere gjennomført av Beerenberg sitt personell på andre lokasjoner og innretninger. Tilsynsteamet kunne ikke se at det var gjort vurderinger om disse resultatene kan gjøres gjeldende for prosjektfasen på Nyhamna og om de vernetiltak som gjaldt for prosjektet dermed var tilstrekkelig for at personellet ikke utsattes for helseskadelig støy.
Under befaring ble det observert stillas personell uten dobbelt hørselvern i ett område som var merket med krav til dette. Ingen av stillaspersonellet tilsynslaget så hadde hørselvern med radio. Dette kan vanskeligjøre kommunikasjon mellom personell i arbeidslagene i områder med støy.
Shell henviste til krav i kontrakt på oppfølging av arbeidsmiljø. Det er kun støy ved entring og arbeid i tank som skal følges opp på daglig basis ifølge Shell sin felles inspeksjonsplan med Kværner og dette gjelder kun for perioden under stans av anlegget i juni.
Hjemmel
Mangler ved vernetjenesten
Beskrivelse
Inndeling i verneområder og opplæring av verneombud.
Begrunnelse
På tidspunkt for tilsynet var det flere verneombud som ikke kunne redegjøre for hvilke områder de hadde ansvar for. Det kom etter hvert frem at det ikke var avklarte verneområder innen prosjektet.
Et verneombud hadde ikke fått verneombudskurs (40 timers kurs), på tross for at han var det eneste verneombudet som skulle representere Beerenberg på det tidspunktet tilsynet ble gjennomført.
I Beerenberg sin Verneprosedyre er det satt en begrensning på maks 30 personer under hvert verneombud. Under tilsynet var det 190 personer under Beerenberg på anlegget. AF gruppen hadde ca. 170 personer på anlegget, men kun 4 verneombud for å dekke disse.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, kap. 3, § 3-1 og 3-18.