Rettighetshavernes påse-plikt
Beskrivelse
Med henvisning til rammeforskriften § 7 skal operatøren blant annet påse at alle som utfører arbeid for seg, enten personlig, ved ansatte, ved entreprenører eller underentreprenører, etterlever krav som er gitt i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
I tillegg til de pliktene som rettighetshaverne har etter rammeforskriften, er disse også ansvarlige for å påse at operatøren etterlever krav som er gitt i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
Operatøren PONAS demonstrerte kjennskap til og forståelse av påse-plikten. Selskapet har også informert de andre rettighetshaverne om denne og andre plikter. Vi ble imidlertid informert om at rettighetshaverne så langt ikke har forberedt planer eller aktiviteter for systematisk oppfølging/revisjon av PONAS sitt styringssystem.
Begrunnelse
Hjemmel
Akseptkriterier for storulykkesrisiko og miljørisiko
Beskrivelse
PONAS dokument "Risk Acceptance Criteria Premier Oil Norge AS", beskriver selskapets interne akseptkriterier for risiko. Vi merker oss imidlertid at hverken disse eller regelverkets krav til akseptkriterier er anvendt i risikoanalysen "Bream FPSO Concept QRA Study" og det er derfor uklart for oss hvilke akseptkriterier for storulykkerisiko og miljørisiko som er styrende for utbyggingsprosjektet.
Begrunnelse
Hjemmel
Prinsipper for risikoreduksjon
Beskrivelse
I henhold til Rammeforskriften § 11 om prinsipper for risikoreduksjon skal den ansvarlige velge de tekniske, operasjonelle eller organisatoriske løsningene som etter en enkeltvis og samlet vurdering av skadepotensialet og nåværende og framtidig bruk gir de beste resultater, så sant kostnadene ikke står i et vesentlig misforhold til den risikoreduksjonen som oppnås.
Dersom man mangler tilstrekkelig kunnskap om hvilke virkninger bruk av de tekniske, operasjonelle eller organisatoriske løsningene kan ha for helse, miljø eller sikkerhet, skal det velges løsninger som reduserer usikkerheten om virkningen av løsningene.
Det er vår vurdering at mottatte styrende dokumenter ikke i tilstrekkelig grad og på en systematisk måte inkluderer kunnskapsdimensjonen som en viktig faktor for å redusere usikkerhet.
Kravene vedrørende usikkerhetsbeskrivelser utdypes i Styringsforskriften §§16 og 17, samt NORSOK Z-013 kapittel 5.6.2 og Appendix F.8.
Begrunnelse
Hjemmel
System for styring av barrierer
Beskrivelse
I regelverket fremkommer det en rekke krav relatert til barrierer. En entydig definisjon av de begreper som er viktige i denne forbindelsen vil være et fundament for å sikre en felles forståelse av kravene.
For at risikoen forbundet med petroleumsvirksomhet skal kunne håndteres på en forsvarlig måte, må det etableres et risikobilde knyttet til den enkelte innretning/område. Basert på dette risikobildet skal det identifiseres nødvendige barrierefunksjoner og barriereelementer. Personell, utstyr og systemer er ikke omtalt eller beskrevet som barrierer, men som barriereelementer. Videre må det etableres ytelseskrav, slik at barrierefunksjonen kan realiseres på tiltenkt måte.
Vi ble under tilsynet informert om at det er lagt opp til en styrt arbeidsprosess i tråd med PONAS egne retningslinjer for videreutvikling av system for styring av barrierer, herunder identifisering og robustgjøring av barrierer gjennom de ulike utbyggingsfasene. Vårt inntrykk er at denne arbeidsprosessen i stor grad baserer seg på de definerte storulykkeshendelser som fremkommer av den kvantitative risikoanalysen og de storulykkeshendelsene som beskrives i PONAS sin retningslinje for brann- og eksplosjonsstrategi (FES).
Vi finner det imidlertid riktig å påpeke at barrierer skal identifiseres og implementeres for alle risikoforhold (jamfør risikobildet), og ikke utelukkende for de risikoforhold som inngår i storulykkeshendelser.
Begrunnelse
Hjemmel
Erfaringsoverføring
Beskrivelse
Vi ble informert om at det er lagt opp til utstrakt erfaringsinnhenting og -overføring både fra PONAS egne og andre selskapers sammenlignbare utbyggingsprosjekter. Det er ansatt erfarent driftspersonell tilknyttet prosjektet, men det er så langt ikke lagt opp til en systematisk innhenting og overføring av erfaringer fra sammenlignbare installasjoner i drift på norsk sokkel, eksempelvis fra Teekay eller andre operatørselskap. Erfaring viser at en systematisk erfaringsinnhenting fra sammenlignbare installasjoner i drift på norsk sokkel, er et viktig beslutningsgrunnlag for å oppnå robuste, effektive og driftsvennlige løsninger.
Begrunnelse
Hjemmel
Arrangement av toppdekket (topside layout)
Beskrivelse
Vi ble informert om at det ikke er utført ventilasjonsstudier som viser at plassering og høyde av brannvegger i forhold til plattform orientering og arrangement er optimale med hensyn til dominerende vindretning, naturlig ventilasjon og reduksjon av brann- og eksplosjonsrisiko. Vi anser det som viktig at slike studier gjennomføres tidsriktig og som beslutningsgrunnlag for endelig valg av plattform orientering, utstyrsarrangement og plassering av brannvegger for å redusere brann- og eksplosjonsrisiko.
Begrunnelse
Hjemmel
Passiv brannbeskyttelse
Beskrivelse
Vi ble gjort kjent med at krav, forutsetninger og leveranse for FEED-fasen blant annet er definert i, "Scope of Services for Topside Process Systems, Exhibit A".
I Exhibit A, kapittel 7.5.12 som omhandler krav til risikovurderinger knyttet til det å hindre brudd i rør og tanker i en brannsituasjon, står følgende: "Taking credit for possible cooling effect from firefighting equipment shall be justified. Reference is made to Norsok S-001."
Vi vil i denne sammenheng påpeke at innretningsforskriften § 29 om passiv brannbeskyttelse presiserer at det ikke skal tas hensyn til kjøleeffekten fra brannbekjempelsesutstyr ved vurdering av behov for passiv brannbeskyttelse for å redusere faren for brudd i rør og tanker. I møtet bekreftet imidlertid PONAS at det ikke er intensjonen å ta kredit for kjøleeffekten til brannvann i denne sammenhengen. Vi mener likevel at beskrivelsen i ovennevnte dokument bør utformes mer presist for å sikre samsvar med regelverket på dette punktet.
Begrunnelse
Hjemmel