Ansvaret vårt omfatter å utvikle regelverk og føre tilsyn med virksomheten. Vi gir blant annet samtykker til injeksjonsbrønner, følger opp anlegg og grensesnitt mot andre myndigheter og deltar i lisenstildelinger, prosjekters styringsorganer og i internasjonalt myndighetssamarbeid.
Målet er å legge til rette for sikker CO₂-håndtering gjennom regelverk, veiledning og tilsyn i takt med den teknologiske utviklingen.
Hvordan foregår fangst og lagring av CO₂?
Karbonfangst går ut på å fange CO₂ fra industri/kraftproduksjon og lagre den permanent under havbunnen for å hindre utslipp til atmosfæren. Hele prosessen refereres til som karbonfangst og -lagring, eller CCS (carbon capture and storage).
Prosessen har tre trinn:
- Fangst: CO₂ separeres fra andre gasser i industrielle utslipp eller naturgass.
- Transport: CO₂-gassen komprimeres til væske for enklere frakt, enten med skip eller i rør.
- Lagring: Flytende CO₂ injiseres i et reservoar langt under havbunnen for permanent, sikker lagring. Reservoaret overvåkes for å forhindre lekkasjer.
Norge har over 25 års erfaring med sikker CO₂-lagring fra feltene Sleipner og Snøhvit. Dette er Europas eneste operative CO₂-håndteringsprosjekter, og erfaringene er verdifulle i arbeidet med framtidig CO₂-håndtering.