Spørsmål:
Vi har et par spørsmål når det gjelder forståelsen arbeidsgivers adgang til å utvide oppholdsperiode etter drøfting med tillitsvalgte. Hvem er arbeidsgiver i denne sammenheng? Er det operatør eller de ulike selskapene som har arbeidstakere ut i offshorearbeid?
Hva er prosedyren hvis de tillitsvalgte mener at det ikke foreligger et særlig og tidsavgrenset behov?
Svar:
Rammeforskriften § 42 sier at «Ved særlige og tidsavgrensede behov, kan arbeidsgiveren utvide oppholdsperioden med opp til sju døgn for en enkelt periode, etter å ha drøftet det med arbeidstakernes tillitsvalgte.» Du spør om det i denne sammenheng er operatørselskapet eller arbeidsgiveren til den pågjeldende medarbeider som skal anses som arbeidsgiver. Her er det arbeidsgiveren til den personen som skal ha utvidet opphold, som anses som arbeidsgiver, og altså ikke operatørselskapet.
Videre er spørsmålet hva som er prosedyren hvis de tillitsvalgte mener at det ikke foreligger et særlig og tidsavgrenset behov.
Det ligger til arbeidsgivers styringsrett å kunne lede, fordele og kontrollere arbeidet i en virksomhet. Arbeidsgiver kan pålegge en arbeidstaker å jobbe utover avtalt arbeidstid, forutsatt at det ligger innenfor rammene av blant annet lov og forskrift. Arbeidsgiver kan altså etter rammeforskriften § 42 utvide oppholdsperioden opptil syv døgn, forutsatt at det foreligger "særlige og tidsavgrensede behov" og at behovet er drøftet med arbeidstakernes tillitsvalgte.
Det skal protokollføres at det er foretatt drøftinger og hvilke vurderinger rundt forsvarlighet som er foretatt. Kravet til forsvarlighet fremgår av arbeidsmiljøloven § 10-2 (1): «Arbeidstidsordninger skal være slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og slik at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn.»
Vi viser for øvrig til rammeforskriften § 42 femte ledd, hvor det står: "Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra utvidet oppholdsperiode på samme vilkår som er fastsatt i arbeidsmiljøloven § 10-6 tiende ledd." Arbeidsmiljøloven § 10-6 regulerer overtid, og i tiende ledd står det at: "Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre."