5. desember arrangerte Havtil en fagdag som satte søkelyset på det organisatoriske og psykososiale arbeidsmiljøets betydning i petroleumsvirksomheten. Arrangementet samlet eksperter som belyste kompleksiteten rundt hvordan psykososiale faktorer direkte påvirker ansattes helse og sikkerhet. 

Hovedbudskapet fra dagen var tydelig: Psykososiale aspekter må integreres systematisk i virksomheters risikostyring. Det handler ikke bare om å identifisere risikoer, men å aktivt arbeide med hvordan arbeid organiseres, planlegges og gjennomføres. 

- Arbeid med et godt psykososialt arbeidsmiljø er ikke en valgfri tilleggsaktivitet, men en fundamental forutsetning for velfungerende arbeidsplasser, sa fagleder for Arbeidsmiljø i Havtil, Roar Høydal, i sin oppsummering. 

Medbestemmelse og ledelse 

Gjennom dagen presenterte foredragsholderne ulike modeller som viser sammenhengen mellom jobbkrav, kontroll og ressurser. Forskning understreker at faktorer som medbestemmelse, støtte og anerkjennelse er avgjørende for ansattes helse og for sikkerheten. 

Særlig ble god ledelse trukket frem som en nøkkelfaktor. Ledere som aktivt demper negative effekter av høye arbeidskrav og styrker positive arbeidsmiljøfaktorer, bidrar til økt sikkerhet. 

Samtidig synliggjorde fagdagen behovet for kontinuerlig kompetanseheving og et genuint engasjement fra alle nivåer i organisasjonen for å skape et sunt psykososialt arbeidsmiljø. 

Se video av alle innleggene her: 

Havtils tilsynserfaringer - Emilia C. Thingbø

Sammenhengen mellom psykososialt arbeidsmijø og helse - Håkon A. Johannesen, STAMI

Når det psykososiale arbeidsmiljøet blir en sikkerhetsrisiko - Gro Ellen Mathiesen, UiS

Historien om en flykollisjon som ikke var helt tilfeldig - Jan Thore Mellem, statens Havarikommisjon

Prinsipper for oppfølging av organisatorisk og psykososialt arbeidsmiljø - Safetec-studien - Lene Gravdal, Safetec

Tydeligere regulering av psykososialt arbeidsmiljø - Hanne M. Meldal, Arbeidstilsynet