Gjennom å tydeliggjøre hva som ligger i lovens krav, vil Arbeidstilsynet gjøre det enklere å jobbe systematisk og styrke virksomhetenes forebyggende arbeid med det psykososiale arbeidsmiljøet.

LES RAPPORT: Behov for bedre regulering av arbeidsmiljølovens krav til psykososialt arbeidsmiljø (lPDF)

Stort forebyggingspotensiale

Arbeidstilsynet satte i 2022 i gang et utredningsarbeid i samarbeid med partene i arbeidslivet, Petroleumstilsynet (Ptil) og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) med tanke på å styrke og tydeliggjøre lovkravene til det psykososiale arbeidsmiljøet. 

Selv om det norske arbeidsmiljøet rangeres i verdenstoppen, får stadig flere av oss arbeidsrelaterte plager. Ifølge STAMI, skyldes 15 prosent av alle sykemeldinger psykososiale forhold på arbeidsplassen.  

Vil at regelverket skal bli et bedre hjelpemiddel

I rapporten som lanseres denne uken, konkluderes det med at dagens regelverk ikke er et godt nok verktøy for å bidra til et godt psykososialt arbeidsmiljø. For selv om arbeidsmiljøloven slår fast at alle har krav på et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, er det behov for å forbedre lovtekstene som spesifikt tar for seg det psykososiale arbeidsmiljøet.    

Les mer om rapporten på Arbeidstilsynets nettsted

Ptils tilsynserfaringer

I 2022 styrket vi vår oppfølging av selskapenes styring av psykososial og organisatorisk risiko. I oppfølgingen av selskapenes systematiske styring har det blant annet vært lagt vekt på at

  • psykososiale og organisatoriske forhold blir identifisert og risikovurdert
  • arbeidstakere involveres i risikovurderinger og i oppfølgingsarbeid
  • arbeidstakere og ledere får nødvendig opplæring i psykososiale forhold
  • psykososiale og organisatoriske forhold sees i sammenheng med andre arbeidsmiljøfaktorer

I tilsyn har vi sett svakheter ved selskapenes styring av psykososialt og organisatorisk risiko. Tiltak som selskapene iverksetter, er i liten grad basert på risikovurdering av lokale og kontekstspesifikke forhold.

Resultatene viser også at selskapene ofte iverksetter individrettede tiltak og i mindre grad tiltak rettet mot organiseringen av arbeidet. Funn fra tilsyn viser dessuten mangelfull koordinering og samarbeid på tvers av ulike støttefunksjoner i selskapene med tanke på helhetlig styring. Samtidig ser vi at de fleste selskapene har inkludert psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø i sine styringssystemer, og at elementet inngår i selskapenes arbeidsmiljøstyring.

Sender ut endringsforslagene

På bakgrunn av rapporten vil Arbeidstilsynet i løpet av høsten jobbe videre med konkrete forslag til forskriftsendringer som vil bli sendt på alminnelig høring.

Behovet for endringer i lov og forskrift vil ses i sammenheng, og Arbeidstilsynet er i dialog med Arbeids- og inkluderingsdepartementet om mulige forslag til presiseringer i lovens krav til det psykososiale arbeidsmiljøet.

Et tema i det videre arbeid vil også være å se på om det er behov for en egen forskrift om psykososialt arbeidsmiljø.