- I årets rapport kan vi se forbedring på noen få områder, men det er fortsatt flere områder med behov for økt oppmerksomhet. Vi ser fortsatt ikke den positive utviklingen vi forventer, sier direktør i Havindustritilsynet (Havtil), Anne Myhrvold.
Kjemikalier
De aller fleste hendelser med akutte utslipp fra petroleumsvirksomhet er kjemikalieutslipp. Trenden for de siste årene viser fortsatt et økende antall hendelser med utslipp av kjemikalier.
Oljeutslipp
Etter 2013 har antall hendelser med akutte utslipp av råolje variert fra år til år, uten å vise noen positiv trend. Det er hendelser med mindre utslipp som dominere, men de siste årene har det også forekommet større utslipp.
Antall tilløp til alvorlige hendelser som kunne gitt akutt oljeforurensning, har ligget på et stabilt nivå de senere årene. For 2023 ser vi en reduksjon i slike tilløpshendelser. Det er særlig brønnkontrollhendelser og HC-lekkasjer som bidrar til reduksjonen.
En storulykke kan ramme både mennesker, miljø og økonomiske verdier. Storulykkesindikatoren for akutte oljeutslipp viser et stabilt nivå med årlige variasjoner. Tilsvarende indikator for skade på personell viser derimot en mer tydelig positiv utvikling over over siste dekade. Det å sammenstille resultatene fra de ulike RNNP-rapportene gir et mer nyansert bilde og kan vise forbedringsområdet knyttet til ulykkesforebyggende tiltak.
Bruk rapportene
Myhrvold forventer at selskapene bruker RNNP-rapportene i arbeidet med kontinuerlig forbedring.
- RNNP-rapportene bidrar med informasjon om hendelsesutvikling på tvers av selskapene. Slik kan selskapene sammenlikne seg med andre, stille seg selv nye sikkerhetsrelaterte spørsmål, og utnytte læringspotensial i egne hendelser, sier hun.